Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend a kókusz és annak minden változata. A kókusztej esetében azonban most kiderült, hogy nem is annyira jó megoldást ezt választani alternatívának - írta meg a Nosalty cikke alapján a Sokszínű vidék.

Alternatív tejekre való áttérés

Amikor tejről beszélünk, akkor a legtöbben általában a sok fehérjét, vitamint, valamint ásványi anyagot tartalmazó tehéntejre szoktak gondolni. Az elmúlt időszakban azonban egyre többen térnek át az alternatív tejekre, mind a mandula, a rizs, vagy éppen a zab, és a kókusz. A probléma ezzel az, hogy a szakértők megállapították, a kókusztej nem annyira egészséges alapanyag, mint azt eddig gondoltuk.

A kókusztej rendszeres fogyasztása ugyanis hatással lehet az anyagcserére, lelassítja azt, így az emésztést is tönkre tudja vágni. Az enyhén édes ízű, ámde tápanyagdúc kókusztejet a kókuszdió reszelt húsából nyerik ki, amit aztán számtalan módon fel lehet használni. A vegetáriánusok, illetve a laktózérzékenyek is előszeretettel fogyasztják, hiszen ez jelenti számukra az alternatívát.

A Trista Best dietetikus azonban elmondta, hogy ezt a fajtát csak módjával érdemes fogyasztani, hiszen lassíthatja az anyagcserét, emellett magas zsírtartalma miatt könnyen felszaladhatnak ránk a kilók.

Fontos a mértékletesség

A kalóriákkal teli kókusztejben bőven akad telített zsírsav, ami hatással lehet a szív- és érrendszerre. A szerveket érintő betegségek amúgy is nagy problémát jelentenek hazánkban, így itthon különösen fontos lenne más alternatívát keresni, kevesebbet fogyasztani belőle.

Magas zsírtartalma miatt nem érdemes napi szinten fogyasztani - fotó: pexels.com

"Az anyagcsere lassulását természetesen nemcsak a kókusztej okozhatja, hanem minden olyan étel, amit gyakran fogyasztunk, és ami rendkívül kalóriadús"

– tette hozzá a szakértő.

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha többet nem vehetünk magunkhoz kókusztejet, hiszen fontos tápanyagokat tartalmaz, azonban érdemes itt is a mértékletességre törekedni.