Miután Oroszország felrúgta a fekete-tengeri gabonamegállapodást "pilóta nélküli légi járművek" folyamatosan támadták a gabonakivitel fontos helyszínét, Odesszát és térségét.

"Az Odesszát és a térségét érő orosz rakétatámadások fő célja Ukrajnának a Fekete-tengertől való teljes elszigetelése, továbbá megfélemlítéssel igyekeznek megakadályozni és semlegesíteni a gabonafolyosó működésének helyreállítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A Kreml terve az, hogy éhínséget okozzon és gerjessze a migrációt az afrikai országokból" – idézte az MTI Olekszij Danyilovot, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát.

Danyilov hozzátette, hogy az oroszok rá akarják kényszeríteni a Nyugatot az orosz ammóniaexport helyreállítására és a szankciók egy részének feloldására.

Ezután Oroszország tengeri blokád alá vette Ukrajna fekete-tengeri partvidékét, hogy ezzel is akadályozzák a gabonaszállítmányokat, és belebegtették, lezárhatják a Fekete-tenger délkeleti, grúziai partjait is, amelyek az Ukrajnának érkező segély- és energiaszállítmányok átrakóállomásainak számítanak.

Moszkva megfenyegetett minden hajót, hogy amelyik Ukrajnába tart, azt ellenséges célpontnak tekinti és megsemmisíti.

A fokozódó helyzet legfrissebb állomása, hogy Oroszország csapást mért Ukrajna dunai kikötőiben a gabonaraktárakra. Oleh Kiper odesszai megyei kormányzó tájékoztatása szerint két dunai kikötőjüket – Renit és Izmailt – négy órán át támadták iráni gyártmányú kamikazedrónokkal. A légvédelem állítása szerint hármat tudott megsemmisíteni a 15 támadó drónból. A bombázásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan – írja a 444.hu a BBC nyomán.

A megtámadott raktárak alig néhány méterre vannak a túlparti, NATO-tagállam Romániától – hívják fel a figyelmet.

Kiemelik, hogy Ukrajna dunai kikötői különösen fontossá váltak az ukrán gabonaexportban, miután Oroszország felmondta a fekete-tengeri gabonamegállapodást.

Urkán közlés szerint, amióta Oroszország folyamatosan támadja az ukrán gabonaexport infrastruktúráját, 60 ezer tonnányi gabonát semmisítettek meg.

Hétfő délután a román államfő és miniszterelnök is határozottan elítélte hétfőn, hogy Oroszország az éjszaka folyamán a Duna-parti ukrán kikötői infrastruktúra ellen intézett dróntámadást, közvetlenül a román határ mellett – közölte az MTI.

Klaus Iohannis államfő Twitter-bejegyzésében úgy értékelte: a román határ közvetelen közelében civil célpontok ellen intézett támadás komoly biztonsági kockázatot jelent a Fekete-tenger térségében, veszélybe sodorja az ukrán gabonakivitelt és ezen keresztül a világ élelmiszer-biztonságát.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a támadás egyértelműen azt bizonyítja, hogy Oroszország az ukrán gabona nemzetközi piacokra jutását akarja megakadályozni, és ezáltal – élelmezési válságot idézve elő – számos embert sodor veszélybe világszerte. A román kormányfő közleményében leszögezte: Románia továbbra is kész gyakorlati megoldásokkal támogatni az ukrán gabona kijuttatását a nemzetközi piacokra.

Indexkép: Shutterstock