fűszer chili

Ez a fűszer kiváló hatással van az egészségedre. Fotó: Shutterstock

A magyar emberek nagy többsége nagyon szereti a csípős ételeket. Sőt, a legtöbben jóformán mindenbe tudunk tenni egy kevés erőspaprikát, még az édességekbe is. Azonban a chili nem csak az ételünket fűszerezi meg. Az erőspaprika legnagyobb ütőkártyája a benne található kapszaicin. A kapszaicin ugyanis csökkenti a koleszterinszintet, emellett kitűnő fájdalomcsillapító, sőt, hatékony a rákos megbetegedések ellen is. A vizsgálatok alapján a prosztatarák, illetve az emlőrák esetén a leghatásosabb, de kitűnő segítséget nyújt gyomorbántalmak esetén is, mivel védi a gyomor nyálkahártyáját.

Habár sokáig úgy gondolták, hogy az erőspaprika átok a gyomorfekélyben szenvedők számára, azonban a legújabb kutatások szerint éppen ellenkezőleg, hiszen a kapszaicin növeli a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, így regenerálja azt. De emellett még kitűnő gyulladáscsökkentő hatással is bír. Számíthatunk a chili erejére migrén, vagy izületi panaszok esetében, de még a kozmetikában is használják, krémek alapanyagaként.

Csökkentsd chilivel a koleszterinszinted

A chili nagyon sokat tesz az egészségünkért, ugyanis gyulladáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő és potenciálisan rákmegelőző hatásokat is mutat - tudjuk meg az nlc.hu írásából.

Egy, a Frontiers in Nutrition szakfolyóiratban publikált tanulmány kilenc kontrollált vizsgálat adatait elemezte, amelyekben összesen 461 páciens vett részt. A kutatók megállapították, hogy a kapszaicin jelentősen csökkentette az összkoleszterinszintet és az LDL-koleszterin szintet, azaz a „rossz” koleszterintet.

Az eredmények szerint azoknál, akik hetente legalább négyszer fogyasztottak chilipaprikát, a szívbetegség miatti halálozás esélye mintegy egyharmaddal alacsonyabb volt. A chili egészségre gyakorolt pozitív hatásai között igazán jelentős a gyulladáscsökkentő hatása, az, hogy rákellenes tulajdonságokat mutat, hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez és enyhíti az ízületi fájdalmakat

Ügyeljünk azonban arra, hogy a chili erőssége mindenkire másképp hat, ezért a túlzott fogyasztása gyomorirritációhoz vagy más kellemetlenségekhez vezethet.  Érdemes ezért fokozatosan beépíteni az étrendbe, és figyelni a szervezet reakcióira.

Legyen saját chilid

Akkor sem kell és nem is szabad lemondani a chiliről, ha nincs kertünk. Chilit ugyanis akár a balkonon is termeszthetünk. Sokféle vetőmag közül válogathatunk attól függően hogy mennyire erősen szeretjük az ételeket, azonban arra nagyon figyeljünk oda, hogy mindig ellenőrzött forrásból szerezzük be a chili magjait. Ez ugyanis a bőséges és jó minőségű termés alapfeltétele.

A chili paprika palántája nagyon igényli a fényt, de ehhez nem elég, ha kitesszük az ablakpárkányra. A palánta keresni fogja a fényt, a fényforrás felé meg fog nyúlni, ezáltal el fog vékonyodni a szára, és gyenge lesz. A fényhiány miatt a növények jóval érzékenyebbek lesznek, így gyakrabban fordulhatnak elő náluk a különféle gombás megbetegedések. Éppen ezért nem árt, ha mesterséges fényt biztosítunk a palánták számára, amely kertészeti boltokban szerezhető be.

A chili magok csíráztatása során a tálcákat zárjuk le folpackkal, amely segít bent tartani a hőt és a párát. Hogy elkerüljük a penészedést és a gombásodást, naponta levegőztetni kell, miközben ügyelni kell arra is, hogy a földje soha ne száradjon ki. A chilipaprika palánták hőigénye csírázáskor magas, szikleveles korban alacsonyabb, a lomblevelek kifejlődésekor pedig ismét magasabb. Az optimális hőmérséklet csírázáskor 28-32 Celsius-fok, a szikleveles fázisban 17-22 Celsius-fok, míg a lombleveles növényeknél 20-24 Celsius-fok. Az ideális páratartalom 70-80%. Csíráztatás során fontos, hogy ha nedves ruha közé helyeztük a magokat, azok soha ne száradjanak ki.

A kicsírázott magokat vessük könnyű, laza szerkezetű, enyhén savas talajba. Amikor megjelennek a lomblevelek, nagyobb párologtatásra van szükség, és egyre több öntözésre. A chilipaprika érzékeny a hidegre, így teleltetésre van szüksége. Télen, amikor a hőmérséklet lecsökken, a chilipaprika nyugalmi állapotba kerül és tavasszal hajt ki újra. Azonban télen is szüksége van fényre, és legalább 18-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. Azonban alacsonyabb hőmérsékleten jóval kevesebbet párologtat, így nincs szüksége olyan mértékű öntözésre, mint az év többi szakaszában. Tavasszal, amikor megindul a hajtásnövekedés, nitrogén-tartalmú műtrágyát adagolva segíthetünk neki a fejlődésben.

Ha sárgulni kezdenek a chili levelei, vagy éppen megállt a növekedésben, akkor valami hiányzik neki. Vagy ásványi anyagok, vagy napfény, vagy kellő mennyiségű víz. Fontos, hogy az első tünetek megjelenésekor változtassunk a tartási feltételein, és próbáljunk meg mindent megadni neki, amire a fejlődéséhez szüksége van.

Mindenkinek finom ételeket kívánunk, és hozzá alacsony koleszterinszintet!