A savanyú káposztát sokan a téli vitaminpótlás királynőjeként tartják számon, most azonban kiderült: nem minden káposzta olyan egészséges, mint amilyennek gondoljuk. Egy friss laboratóriumi vizsgálat szerint több konzervtermékben biszfenol A (BPA) és növényvédőszer-maradványok is kimutathatók, ráadásul a C-vitamin-tartalom is sok esetben kiábrándítóan alacsony.
Savanyú meglepetés a polcról
Az idei őszi szezon kezdetén 28 különböző savanyú káposzta-konzerv került laboratóriumi vizsgálatra. A teszt célja annak feltárása volt, mennyire felelnek meg ezek a termékek az „egészséges télire való” hírnevének.
A vizsgálat eredménye vegyes képet mutatott: 11 termék kapott „nagyon jó” minősítést, ám több konzervben veszélyes vegyi anyagokat és túlzott sótartalmat is találtak a szakemberek.
Különösen aggasztó, hogy egyes termékekben BPA, vagyis biszfenol A volt kimutatható – olyan ipari vegyület, amely az élelmiszerdobozok belső bevonatából oldódhat ki, és az EU-ban már reprodukciót károsító anyagként tartják számon. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023-ban drasztikusan csökkentette a megengedett napi beviteli értéket, több vizsgált termék ennek többszörösét tartalmazta.
A „vitaminbomba”, ami néha üres
A savanyú káposzta hírnevét a magas C-vitamin-tartalom és a probiotikus tejsavbaktériumok alapozták meg. Csakhogy a legtöbb konzervváltozatban a hőkezelés elpusztítja ezeket a jótékony mikroorganizmusokat, a vitamin pedig nagyrészt elbomlik.
A teszt során a legtöbb minta 20 mg alatti C-vitamin-tartalmat mutatott 100 grammra vetítve – ez nagyjából tizede egy frissen reszelt káposztáénak. Néhány konzervben még 5 mg-nál is kevesebbet mértek. Az élő, nem pasztőrözött savanyú káposzták tehát továbbra is verhetetlenek a bélflóra és az immunrendszer szempontjából.
Nemcsak a só csípős – növényvédőszer-maradványok a mintákban
A laboratóriumi vizsgálatok kétféle növényvédőszer-maradványt is kimutattak egyes termékekben. Bár mennyiségük csekély volt, a szakértők a többszörös vegyszer-expozíció miatt aggódnak, hiszen az egyes hatóanyagok egymásra gyakorolt hatását még alig ismeri a tudomány.
Különösen figyelemre méltó, hogy négy termékben spirotetramátot is találtak – olyan rovarirtót, amelyet az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) 2024-től tiltólistára helyezett, mert reprodukciós károsodást okozhat.
Sok só, kevés vitamin – rossz párosítás a téli asztalon
A káposzta erjesztéséhez alapvetően csak só kell, de több gyártó jócskán túllőtt a mértéken: néhány termékben 1,1 gramm fölötti sótartalmat mértek 100 grammonként.
A rendszeres, magas sóbevitel viszont növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért a szakértők figyelmeztetést javasolnak a csomagoláson.
BPA-mentes jövő felé
A vizsgálat után több gyártó bejelentette, hogy a 2025-ös szezonban már „BPA-mentes” bevonatot alkalmaz az élelmiszerdobozaiban. Az uniós szintű BPA-tilalom fokozatosan lép életbe, így néhány éven belül a vegyület végleg eltűnhet az élelmiszer-csomagolásokból.
Összegzés
A savanyú káposzta továbbra is értékes, rostban gazdag, probiotikus étel lehet – ha friss, hűtött változatban kerül az asztalra. A konzervverziók azonban sok esetben csalókák: vitaminban szegényebbek, vegyi anyagban gazdagabbak lehetnek, mint hinnénk.
A klasszikus tanulság tehát újra igazolódik: a legjobb savanyú káposzta az, amit nem a konzervnyitóval, hanem villával szedünk ki a hordóból.
Forrás: Oekotest.de
Forrás: Pixabay