A híres makói dughagyma nevével gyakran visszaélnek, miközben az eredeti csak a térségben érhető el – szeptemberben ismét beszerezhető lesz a Hagymafesztiválon.

Aki már főzött igazi makói dughagymából származó hagymával az tudja, mennyire különleges ízvilágot képvisel, és azóta kizárólag ezt keresi. Azonban ez a különlegesség kizárólag Makón érhető el, az ország más pontjain csak a nevével visszaélő termékekkel találkozhatunk. Az eredeti hagymát legközelebb a szeptember 12. és 14. között megrendezésre kerülő Makói Hagymafesztiválon lehet majd beszerezni. Felmerül a kérdés: van-e okunk idén ünnepelni, és hogyan lehetne megfelelően megóvni ezt a nemzeti értéket?

A dughagyma termesztése jelenleg mindössze 30 hektáron történik regisztrált módon, ugyanakkor az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt iránta a kereslet. A makói hagyma földrajzi árujelzővel védett hungarikum, eredetvédelmét és fenntartását a Hagyma Terméktanács felügyeli.

Fekete János, a testület elnöke arról számolt be, hogy a dughagyma betakarítása befejeződött, ám meglepő módon a valódi makói dughagymából termesztett vöröshagymát csak nagyon kevesen állítják elő, ráadásul kizárólag Makó térségében.

hagyma

Korábban a hazai vöröshagyma-termés mindössze 20 százaléka maradt belföldön, míg a fennmaradó 80 százalékot exportálták – fotó: Pixabay

Az idei évben a magról termesztett vöröshagyma nehézségekkel küzdött, mivel az optimális fejlődéshez több csapadékra lett volna szükség. Bár februárban és márciusban megfelelő mennyiségű eső hullott, a hosszan tartó hűvös időjárás miatt lassan indult meg a növény növekedése. Ennek ellenére a hagyma a fejméretét tekintve utolérte magát, így jó minőségre lehet számítani. A nyári napsütés szintén kedvezett az érésnek, és ebben a hónapban kerül sor a felszedésére.

Korábban a hazai vöröshagyma-termés mindössze 20 százaléka maradt belföldön, míg a fennmaradó 80 százalékot exportálták. Jelenleg azonban az őszi és tavaszi kiültetésű hagymák látják el a piacot, de így is nagy mennyiségű import áru érkezik, főként Spanyolországból és Olaszországból. A magyar hagyma jellemzően decemberig elérhető, utána fokozatosan átveszi a helyét a külföldi termés.

Fekete János kiemelte, hogy a makói eredetvédett dughagyma kilogrammja jelenleg 600 forintba kerül, míg a hagyományos változat ára 300-400 forint között mozog. Ez nem véletlen, hiszen az előállítási idő is jelentősen eltér: míg a hagyományos egy év alatt megterem, a makói változat termesztése 3-4 évet vesz igénybe.

Nem volt idén rossz az időjárás a hagymára, mert jókor érkezett az eső. A május hideg volt és emiatt később indult meg a hagyma fejlődése. Ez látszik a méretén, de az augusztus végén felszedendő, télire való már jobb lesz. Az őshonos makói hagymából van még, de csak kevés. A magról vetett vöröshagymát elsősorban Békés, Bács-Kiskun, Győr-Sopron és Szolnok vármegyében termesztik, a vetésterület ezer hektár fölött van

– foglalta össze a helyzetet a Hagyma Terméktanács elnöke.

Forrás: MTI

Indexkép: pexels.com