A fűszerek nélkül egy étel sem lenne finom. A fűszerek nem csak az ízükkel járulnak hozzá az ételeinkhez, hanem csodás illatukkal is. Sőt, fűszerezve még a színe is jobb az ételeknek. De ezt nem is kell magyarázni, hiszen nem véletlenül fűszerezzük meg az ételeket. A legjobban pedig akkor érezhetjük a fűszereket, ha frissen kerülnek bele az ételeinkbe. Így hát mindenképpen megéri otthon nevelgetni őket, akár a kertben, akár a balkonládánkban, vagy szép kis cserepekben. A legtöbben azonban a bevásárlóközpontokban vesszük meg a fűszernövényeket, amelyek sajnos viszonylag hamar tönkremennek. De erre is van megoldás!
Így legyen fűszerkerted otthon
A legtöbb fűszernövény egyben gyógynövény is. A chili, a bazsalikom, vagy a petrezselyem nem csak az ételeinket fűszerezik meg, hanem az életünket is. Jó érzés gondoskodni róluk, gyönyörködni bennük és még finomabbá tenni általuk a családi asztalra kerülő ételeket. Cserében pedig finom ízt adnak, és még az egészségünkre is vigyáznak. Ráadásul igazán kis helyet foglalnak, és még a gondozásukat is könnyedén megoldhatja bárki.
Akár a kertben is kialakíthatunk egy kis fűszerkertet, akár cserépben vagy balkonládában is nevelhetjük a fűszernövényeket. Azonban a pangó vizet egy fűszer sem kedveli, így mindenképpen legyen a cserép vagy a balkonláda alján vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz ne rohassza el a gyökereiket. Ráadásul ha túl sok víz és tápanyag jut a fűszernövényeknek, akkor bár gyorsabban fognak növekedni, illóolaj tartalmuk csökken.
Egy 60 cm hosszú balkonládába háromféle fűszernövényt tudunk ültetni. Azonban vannak már olyan kerámia ültetőedények is, amelyeken több kis kiugró csésze van, ezekbe kedvünk szerint ültethetünk mindenféle csodás fűszernövényt. De akár a kertben, akár ládában vagy cserépben neveljük a fűszernövényeket, érdemes táblákkal jelölni, hol mit találunk.
Ezek a fűszernövények mindenképpen legyenek nálad otthon
1. A bazsalikom minden paradicsomos ételnél nyerő választás. A frissen aprított leveleket tegyük közvetlenül a főzés befejezése előtt az ételbe, így megőrzi csodás ízét. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig éljen, öntözzük rendszeresen, és még véletlenül se engedjünk a közelébe meztelencsigákat, mert azok egy pillanat alatt fel fogják falni. Télen sem kell nélkülöznünk, hiszen szárítva is használhatjuk, úgy is megőrzi remek aromáját és illatát.
2. A majoránna csodás ízeket kölcsönöz a grillhúsoknak, de kitűnő lesz tőle minden burgonyából és babból készült étel is. Rendszeresen locsoljuk de ne áztassuk el, és így sokáig élvezhetjük az ízét.
3. Mi magyarok, odavagyunk a paprikáért, így nem csoda, hogy az egyik leggyakoribb otthon nevelt fűszernövény a chili paprika. Tartsuk napos, védett helyen. Ha többféle chilit is nevelünk, ne felejtsük el megjelölni, hogy melyik milyen erősségű, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!
4. A borsmenta kitűnő ízesítője lehet nyári italainknak, így bátran használjuk a különböző ízesítésű limonádéknál, de akár teát is készíthetünk belőle.
5. A kapor nélkül nem is létezik igazi kovászos uborka. Leveleit frissen, de akár szárítva is használhatjuk, de még mélyhűteni is lehet, így télen sem kell nélkülözni, ha egy jó tökfőzelékre vágyunk.
6. Nincs olyan, aki ne emlékezne vissza a nagyi csodálatos petrezselymes krumplijára! A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma ráadásul gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő. Akár nyersen is rágcsálhatjuk a petrezselyemzöldet, hiszen jó leheletet biztosít, és vitamintartalmához is könnyen hozzáférhetünk a rágás által. De vitamintartalmát és ízét szárítás után is képes megőrizni. A levelek illóolajában flavonoidok és C-vitamin is van.
A fűszernövényeket ültessük át megvétel után. Fotó: Shutterstock
A sort pedig bőven tudnánk folytatni, csak a kertünk, vagy a balkonunk nagysága szabhat neki határt.
Ezt tedd, hogy a boltban vásárolt fűszernövények jól érezzék magukat
A bevásárlás során gyakran vásárolhatunk cserepes petrezselymet, mentát, oregánót, bazsalikomot vagy metélőhagymát. Azonban a legtöbb esetben csak nagyon rövid ideig maradnak olyan szépek, mint amikor megvásároltuk őket. Éppen ezért fontos, hogy ültessük át őket, már a megvásárlás után.
A bolti fűszernövényeket nagyüzemben termesztik, és annak érdekében, hogy szép, dús és bokros legyen a vásárló számára, sűrűn ültetik egymás mellé a töveket - tudjuk meg a mindmegette.hu írásából. Így azonban a növények gyökerei nem jutnak elég tápanyaghoz. Ezért ültessük át a fűszernövényeket úgy, hogy a növények gyökerét óvatosan szétválasztjuk, és egymástól távol, vagy akár több cserépbe ültetjük a növényeket.
Használhatunk kimondottan a fűszernövények számára kitalált földet, de az általános virágföld is remek választás. Az átültetett fűszernövényeket nem szabad túlöntözni, a földjük inkább legyen szárazabb, de ne álljanak pangó vízben. A fűszernövényeket tartsuk az ablakban, hiszen szükségük van kellő mennyiségű fényre.
Mindenkinek csodaszép fűszernövényeket kívánunk!