A szívünkre érdemes nagyon odafigyelni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy bánunk vele. Az életmódunk döntően befolyásolja a szervezetünk, és vele a szívünk állapotát is, így tudnunk kell, mi az, ami jót tesz, és mi az, amit inkább kerüljünk el, a szívünk érdekében.
Ezt edd és tedd a szívedért
Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos az egészségünk és természetesen a szívünk egészsége szempontjából a rendszeres testmozgás, a stressz elkerülése, vagy optimális kezelése, a dohányzás és az alkohol kerülése és természetesen a megfelelő táplálkozás. Azonban a rohanó életmód mellett nehéz mindezt betartani. De az biztos, hogy azzal nem teszünk rosszat, ha rendszeresen fogyasztunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, különösen olyanokat, amelyek célzottan segítenek a szívünk védelmében.
Ezekre minden életkorban szükségünk van, ráadásul a legtöbb nagyon finom, így nem okoz nagy nehézséget a fogyasztásuk. Kerüljük el a félkész- és kész ételeket, és együnk minél több saját magunk által, frissen elkészített ételt. A legjobb pedig, ha az alapanyagot hozzá a saját kertünkben tudjuk megtermelni.
Ha a reggelt zabbal és az árpával kezdjük, máris rengeteget tettünk szívünk egészségéért, hiszen a bennük található béta-glükánnak köszönhetően csökkenthetik a koleszterinszintet. A béta-glükán egy, a természetben is előforduló poliszacharid, vagyis élelmi rost, amely a zabon és az árpán kívül megtalálható még a tengeri algában, a sütőélesztőben és sok gombában is.
A másik csodaszer a szívünkkel kapcsolatban az omega 3-zsírsav, mint például az eikozapentaénsav, vagyis az EPA, vagy a dokozahexaénsav, azaz a DHA, melyek szintén nagyon hasznosak a szívünk számára. Rengeteg omega 3-zsírsav található a különféle olajos halakban, mint amilyen a lazac, a szardella, vagy a tonhal.
A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak a szívroham megakadályozásához, mivel normalizálják a szívritmust, csökkenthetik a vérnyomást és a trigliceridek szintjét. Így hát zabbal és árpával készített reggeli után fogyasszunk el bátran egy szívbarát, halból készült ebédet.
Ha pedig inkább a zöldségeket szeretjük, a levelesek tele vannak antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amelyek szintén nagyon kedvesek a szívünk számára, így zárjuk egy egészséges vacsorával a napot. A spenót, a mángold vagy a kelkáposzta mind kitűnő választás lehet számunkra. Tele vannak A-, C-, E- és K-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Dúskálnak a rostokban, emiatt csökkentik a koleszterinszintet.
Szintén nagyon egészséges az avokádó és az olívaolaj, amelyek csökkenthetik a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjét. A hüvelyesek pedig mint mindenben, a szívünk védelmében is óriási segítségnek számítanak, hiszen rengeteg bennük a vas, a mangán, a magnézium, a cink és a foszfor.
Fontos, hogy magas rosttartalmú gabonaféléket fogyasszunk, így például válasszunk rozskenyeret a fehér kenyér helyett, és bulgurt a tészta alternatívájaként. Főzzünk minél kevesebb zsiradékkal, ha pedig tehetjük, inkább pároljuk az ételeket. Ne rántsuk be, ne sózzuk és ne cukrozzuk feleslegesen az ételeinket.
Az étkezés mellett pedig nagyon fontos, hogy ügyeljünk a súlyunkra. De nem csak annak van szüksége rendszeres mozgásra, aki túlsúllyal küzd. Az egészséges életmód elengedhetetlen feltétele a napi mozgás, mely a szívünket is megerősíti, és vele az immunrendszerünket is.
Ezekkel az ételekkel sem töröd össze a szíved
A különféle olajos magvak, mint amilyen a dió, a mandula vagy a pisztácia, igazán szívességet tesznek a szívünknek. Magas a vitamintartalmuk, rengeteg bennük a rost, és még finomak is. A bennük található E-vitamin csökkenti a koleszterinszintet, és mivel omega-3 zsírsavakban gazdagok, a szívünk hálás lesz értük. Természetesen a natúr, sótlan változatokat kell fogyasztanunk.
Akárhogy is, a hüvelyesekről mindig kiderül, hogy érdemes fogyasztani őket. Legyen szó babról, lencséről, borsóról, egészen biztosan jó választásnak fognak bizonyulni, hiszen kitűnő fehérjeforrások, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A cukorbetegek számára is ajánlatos a fogyasztásuk, hiszen csökkentik a vércukorszintet.
Az egészséges táplálkozással rengeteget tehetünk a szívünkért. Fotó: Shutterstock
A zöld tea igazán egészséges, hiszen gátolja az öregedést, és rengeteg energiát ad. Ha legalább 4 csészével fogyasztunk belőle naponta, azzal 20%-kal tudjuk csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A magas kakaótartalmú csokoládé napi fogyasztása szintén segít csökkenteni a szívinfarktus kockázatát. A benne található polifenol nevű flavonoidok csökkentik a vérnyomást és a különféle gyulladásokat. Azonban ez csakis az étcsokoládéra igaz, így sajnos a tejcsoki fogyasztását továbbra is hanyagolnunk kellene.
A halak közül a szívünk leginkább a lazac mellett döntene, hiszen bővelkedik omega-3 zsírsavakban. Emiatt segít szívünknek az egészséges működésében, de emellett képes csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának veszélyét és az érelmeszesedést is.
Ennek az 5 gyümölcsnek nagyon fog örülni a szíved
- Ha az élet citromot dob, örülj neki, hiszen a szíved is ezt teszi! A benne található flavonoidok és C-vitamin ugyanis jó eséllyel képesek csökkenteni a trombózis kialakulását, ezen kívül pedig minimálisra csökkentik a különféle szívbetegségek esélyét. Fogyaszthatjuk nyersen, gyümölcsként, de italt is készíthetünk belőlük. Ilyenkor azonban ne cukorral édesítsük, hanem ha feltétlenül szükségesnek érezzük, adjunk hozzá inkább mézet.
- De a paradicsom is igazán szívet melengető a számunkra, hiszen káliumban és antioxidánsokban gazdag, és a benne lévő likopin csökkenti a koleszterinszintet, tágítja az ereket, így jó eséllyel el lehet kerülni a szívinfarktust. Ráadásul, mivel a paradicsomnak igazán alacsony a kalória- és a cukortartalma, a súlyunkra sem jelent különösebb veszélyt. Ehetjük nyersen, de ne sózzuk meg. Ezen kívül készíthetünk belőle italt, ebédre fogyaszthatjuk paradicsomlevesként, de különféle húsételek hozzávalójaként is kitűnően megállja a helyét.
- Az alma fogyasztása segíthet csökkenteni az LDL-szintet, hiszen magas rost- és polifenol tartalma hat a vérzsírok szintjére.
- De az avokádó is kiváló a szívünkre nézve, hiszen sok benne az egyszeresen telítetlen zsírsav, amelyek segíthetnek növelni a HDL-koleszterint, vagyis a jó koleszterin szintjét, és csökkenteni az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét.
- A banán olyan növényi szterolokat és oldható rostokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterin felszívódását a szervezetben.
Ezt ne edd, ha fontos a szíved
Ahogyan az is fontos, hogy mit eszünk, az is óriási jelentőséggel bír, hogy mit nem szabad ennünk, ha a szívünk egészsége fontos a számunkra. A gyorsételek mellett a különféle félkész- és késztermékek, a sózott és cukrozott rágcsálnivalók, az üdítőitalok, a zacskós levesek sem tesznek jót a szívnek, így ezeket érdemes kerülni. A helytelen étkezés mellett a túl sok stressz, a szervezetünkben lévő gyulladások és a túlságosan kevés mozgás is károsíthatja a szívünk egészségét.