2021 óta háztartásonként évente 86 liter gyümölcspárlat főzhető le magánfőzésben adómentesen – emlékeztetett az InfoRádióban Linczmayer Szilvia, a NAV kommunikációs főosztályvezetője. Ez igaz mindazokra, akik saját gyümölcsből, otthon állítják elő a párlatot. A desztillálóberendezést ugyanakkor továbbra is be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, és a főzési szándékot a NAV-nak is jelezni kell, amely származási igazolást állít ki. Ez az igazolás nemcsak a jogszerűséget garantálja, de párlatversenyeken való részvételhez is elengedhetetlen.
A magánfőzőnek nagykorúnak kell lennie, és már az is gyümölcstermesztőnek számít, akinek a kertjében van egy termő barackfa. Fontos azonban, hogy az otthon készült párlat kizárólag a készítő, közeli hozzátartozói, barátai és vendégei által fogyasztható. Eladni csak adóraktárnak lehet – magánszemélynek, szomszédnak semmiképp.
Együtt meg lehet inni, de eladni nem
– hangsúlyozta Linczmayer Szilvia.
A szabályszegők nemcsak a jövedéki törvényt sértik meg, hanem bírságra is számíthatnak. A párlat adóraktárnak történő értékesítésekor a személyi jövedelemadó törvény az irányadó: évi 600 ezer forint bevételig nincs adófizetési kötelezettség, és a jövedelmi határ is 1,2 millió forint, amely alatt mentesül a közteherfizetés alól a termelő. A 600 ezer forint fölötti bevételt azonban már szerepeltetni kell az adóbevallásban.
A NAV figyelmeztet: hiába a hagyomány és a közösségi gyakorlat, az otthon főzött párlat kereskedelme szigorúan tilos, és aki megszegi a szabályokat, komoly szankciókra számíthat.
Forrás: Infostart.hu
Indexkép: Shutterstock