Vannak, akik szeretik, vannak akik csak cukrozott befőttként fogyasztanak belőle, vannak, akik inkább cseresznye-pártiak. A meggy savanykás íze sokakat elrettent, pedig nem kellene – hiszen korántsem olyan fanyar, hogy ne lehetne elviselni az ízét – ráadásul számos pozitív élettani hatása is a javára írható. Hazánkban a termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van, Magyarország a meggy egyik géncentruma.
A meggynemesítésben a fő célok között szerepel olyan öntermékeny fajták létrehozása, amelyekhez nem szükséges porzófa, a betegségekkel szembeni ellenállóság növelése (pl. monília, levélfoltosság), a kiváló gyümölcsminőség, a nagyobb méret, a magas beltartalom (cukor, sav, antioxidáns) kialakítása, korai, középérésű és késői fajták létrehozása, illetve a gépi betakarításra alkalmas fajták fejlesztése az ipari feldolgozáshoz.
Mindez elérhető tájszelekcióval, keresztezéses nemesítéssel, rezisztencianemesítéssel és molekuláris marker alapú szelekcióval.
Nagyon gazdag a magyar meggyfajták választéka
Ez a csonthéjasok közé tartozó gyümölcs Kis- Ázsiából és a Balkánról származik. Az időjárástól függően egészen május végétől csaknem július végéig érik. Sok fajtája ismert: Korai pipacsmeggy, Érdi bőtermő, Meteor, Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Csengődi csokros, Favorit, és a klasszikus Pándy meggy, valamint a Kántorjánosi.
Spanyolmeggyként nevezték a nagy szemű, kifejezetten leves, édes meggyfajtákat. A halyagmeggy régi, ismeretlen eredetű meggyfajtánk. Sokáig alanynak is használták. Legfőbb ismertetőjegye, hogy puha húsú, olyan változatokkal büszkélkedhet, mint a Hartai, a Szentlőrinci, a Szilágyi és Réti sommeggy.
A Korpádi meggy a különleges esetekben termeszthető meggyfajtákhoz tartozott a negyvenes években, majd az ötvenes években Barcs, Kaposvár és Szigetvár környékének körzetileg beosztott meggyfajtája lett, és olyan kevésbé ismert fajtákkal versenyzett, mint Báró Józsika meggy vagy a Szakter óriás meggy.
Az Eugénia császárnő egy cseresznye-meggy hibrid, amely gúla alakú koronát nevel, és igen bőtermő, viszont sajnos érzékeny a téli fagyokra. Június közepétől érik, gyümölcse közép-nagy, halványpiros és puha húsú. Az Ostheimi télálló egy nevéből is sejthetően fagytűrő fajta, ami nagy koronát nevel, viszont sok gyökérsarjat is hoz.
A Hortensia királynő mérsékelt növekedésű, télálló fajta. Közepes termőképességű, nagy gyümölcsű és sárga színű. Július végén érik, a cseresznyelégy alig károsítja, és minősége kifejezetten jó. A Lajos meggy egy lecsüngő ágú, gyenge növekedésű, de termékeny, öntermékeny és önmeddő rügyeket nevelő meggyfajta.
Idehaza nagy népszerűségnek örvend a cigánymeggy is, ami inkább egy gyűjtőnév, hiszen eredendően az összes apró, sötét gyümölcsű meggyet ide sorolták. Több változata is ismert, amelyek között öntermékeny fajtát is találunk.
Ne feledkezzünk meg a Hartai meggyről sem, ami kicsivel a cigánymeggy alap klónok előtt érik. Gyümölcse kicsi vagy közepes, sötét bordópiros, és a leve igen jól fest. És itt van a Bosnyák meggy is, ami egy erős növekedésű, edzett fajta: a monília és a blumeriella csak esős időben károsítja.
Végül nem hagyhatjuk ki a Pándy üvegmeggyet sem, ami egy nagyon kedvelt meggyfajtánk. Június végén-július elején érik: nagy gyümölcsű, kiváló ízű, bő levű fajta, esős időben sem repedezik, jól bírja a szállítást. Változata például a Jósika meggy, ami az alapfajnál jobban termékenyülő. Szintén Pándy-változat a Szentesi meggy, ami kevéssel a Pándy üvegmeggy után érik.
Hazánkban a megy termesztésének és fogyasztásának nagy hagyománya van – fotó: pxhere.com
A meggy értékes anyagokat tartalmaz
Nagyon gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, cink). Nagy mennyiségben tartalmaz szerves savakat (almasav-, borostyánkősav- és citromsav) és olyan flavonoidokat, antocianinokat, fenolokat amelyek antioxidáns hatásuk miatt képesek megkötni a szervezetünket károsító szabadgyököket.
100 gramm meggyben van:
- 16 mg Kalcium
- 15 mg Foszfor
- 9 mg Magnézium
- 3 mg Nátrium
- 0.044 g B6-vitamin
- 10 mg C-vitamin
- 6.1 mg Kolin
- 770 µg Béta-karotin
A meggy szervezetre gyakorolt kedvező hatásai
- erősíti a szívizmot, szabályozza a szívfrekvenciát,
- segít megőrizni a vénák falának rugalmasságát
- A-vitaminja hozzájárul a látás egészségéhez
- gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz
- kedvezően befolyásolja az idegek működését,
- enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat,
- segíti az emésztést, gyorsítja a belek perisztaltikáját, megszünteti a székrekedést
- vértisztító, méregtelenítő,
- kiváló gyógyír meghűléses megbetegedések esetén, erősíti az immunrendszert
- normalizálja a vérnyomást magas káliumtartalma miatt
- szabályozza a vércukorszintet
- csökkenti az álmatlanság tüneteit mivel növeli a melatonin termelést
- serkenti a máj- és vese működését,
- csökkenti a húgysavszintet, és a húgykőlerakódásokat, köszvény esetén is sikerrel alkalmazható
- védelmet nyújt a daganatos betegségek és az öregedéssel együtt járó degeneratív kórképek ellen
- a legerősebb természetben előforduló antioxidánst, az úgynevezett quercetin-t is tartalmazza
- stabilizálja a hormoningadozást
- erősíti a fogazatot
Magyarország a meggy egyik géncentruma – fotó: pxhere.com
Mit készíthetünk a meggyből?
A meggy a hazai gasztronómiában nagyon népszerű gyümölcsnek számít – idehaza fejenként évente ötkilónyit fogyasztunk belőle. Nem véletlenül.
Sokféleképpen felhasználható: friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé és bor, szörp, zselé, dzsem készítésére egyaránt alkalmas. Leszedve 0 °C körüli hőmérsékleten 3-6 napig tárolható hűtőszekrényben. Értékes hatóanyagai szerencsére főzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belőle minél többet, minél többféle formában: levesként, süteményekben, kompótként, gyümölcslének, joghurtban.
Ne dobjuk el a magját és a kocsányát sem!
Ennek egyszerű oka van: a meggy ezen részei is felhasználhatók, méghozzá gyógyító célokra:
- a gyümölcsmagból természetes és antiallergén meggymag párna készíthető, ami hatékony az ízületi fájdalmak kezelésére, görcsoldásra, jól tárolja a hőt, lehűtve borogatásra (ficamok, zúzódás, fejfájás), melegítve alhasi fájdalmak és fülfájás enyhítésére alkalmazzák.
- a meggy kocsányából készített forrázat óriási segítség lehet a megfázásos megbetegedések ellen, köhögéscsillapító hatású, támogatja a veseműködést, a meggy cseranyag-tartalmú leveléből készült tea pedig köhögéscsillapító, gyulladásgátló
Indexkép: shutterstock.com