Képzeljük csak el: egy csésze tea, egy kocka étcsokoládé vagy néhány almaszelet fogyasztása a University of Surrey legújabb kutatása szerint komoly egészségügyi előnnyel járhat.

A kutatás, amely az European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban jelent meg, azt vizsgálta, hogyan hatnak a flavan-3-ol nevű növényi vegyületek a vérnyomásra és az érrendszer egészségére. Ezek az anyagok megtalálhatók a teában, az étcsokoládéban, az almában, a szőlőben – vagyis sokunk napi étrendjében. A tudósok 145 korábbi vizsgálat eredményeit elemezték, és arra jutottak: a flavan-3-olban gazdag táplálkozás segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani az érfalak állapotát, ezzel hozzájárulva a szív egészségéhez.

Christian Heiss professzor szerint ezek az élvezetes étrendi változtatások nem helyettesítik ugyan az orvosi kezelést, de remek kiegészítői lehetnek egy egészséges életmódnak – főleg azok számára, akik már magasabb vérnyomással küzdenek. Egy csésze tea vagy egy marék szőlő naponta már elegendő lehet a pozitív hatáshoz – de mint mindig, a kulcs a mértékletesség!

A kutatók következő célja, hogy hosszabb távon is vizsgálják a flavan-3-olok hatásait, és megtudják, hogyan befolyásolják ezek a vegyületek különböző egészségi állapotú emberek szervezetét. Az eredmények biztatóak – és ha a szívünk hálás lehet egy szelet csokiért, akkor ez igazán örömhír!

Forrás: earth.com

Indexkép: Shutterstock