Nem mesterséges ízesítésről van szó, hanem egy különlegesen édes csemegeszőlő-fajtáról, amely a Cotton Candy™ nevet kapta. Aromája gyerekkori élményeket idéz: magas cukortartalom, alacsony savtartalom és a természetes érés során kialakuló vaníliás, karamelles jegyek adják egyedi zamatát.


Amerikából indult, Európában is hódít

A fajta az Egyesült Államokban, Kaliforniában született meg, ahol az IFG (International Fruit Genetics) több mint tíz éven át tartó nemesítési munkával hozta létre. Több ezer keresztezés eredményeként sikerült elérniük, hogy a szőlő ízvilága a népszerű Concorde szőlőt idézze, amelyből hagyományosan amerikai szőlőzselét készítenek.


cotton candy

Fotó: Shutterstock

A Cotton Candy™ fajta nem génmódosítással, hanem hagyományos nemesítési módszerekkel jött létre.

Ez a szőlő teljesíti a mai fogyasztói igényeket: magnélküli, roppanós, és a szállítás során sem pereg le a fürtről.

Az első ültetvények 2011-ben fordultak termőre Kaliforniában. Azóta a fajta megjelent Európában is: hazánkba olasz termelőkön keresztül, főként Puglia napsütötte vidékeiről érkezik, amely Olaszország egyik legismertebb csemegeszőlő-termesztő régiója.


Márkanév és minőség – akárcsak az almánál

A Cotton Candy™ név nem csupán fantázianév, hanem bejegyzett márka, hasonlóan a Pink Lady® almához vagy a Cosmic Crisp® fajtához. Csak engedéllyel rendelkező termelők hozhatják forgalomba, így a fogyasztók mindenhol ugyanazt a minőséget, ízt és megjelenést kapják.

Egészséges finomság – nem csak édesszájúaknak

A Cotton Candy™ szőlő nemcsak különleges ízvilágával hódít, hanem gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és természetes energiát adó szőlőcukorban is. Frissen fogyasztva igazi élmény, de különleges desszertek, saláták és sajtok mellé is kiválóan illik.

Természetes csoda – nem mesterséges íz

A vattacukorra emlékeztető ízvilág teljesen természetes: nincs hozzáadott aroma vagy mesterséges beavatkozás. A különleges élményt az érés során létrejövő természetes ízharmónia adja.

Ez a szőlőfajta jól példázza, hogy a nemesítés révén mennyire izgalmas irányokba fejlődhet a gyümölcstermesztés – a jövőben talán még több, új ízvilágot nyújtó gyümölccsel találkozhatunk.

Forrás: NKFH

Indexkép: Shutterstock