Ahhoz, hogy tavasszal virágokkal teli legyen a kertünk, ősszel előrelátónak kell lennünk. A begóniát teleltetni kell, és így jövőre is gyönyörködhetünk benne.

Ha pedig még nem volt begóniánk, jegyezzük fel a naptárunkba, hogy januárban jön el a begónia vetésének az ideje. Természetesen nem a kertbe, hanem az otthonunkba, cserépbe vessük ekkor a magjait. Ne maradjunk le róla, hiszen nem véletlenül az egyik legkedveltebb dísznövény. Gyönyörű virágai és csodálatos levelei is széppé varázsolják a kertünket.

Ismerd meg a begóniát

begónia a tökvirágúak rendjébe, a begóniafélék családjába tartozó nemzetség. Az egész világon előfordul, és mindenhol igazán kedvelt. De nem csak a kertben, hanem szobanövényként is. A begónia őshazája Afrika, Ázsia és Amerika déli része. Európában alig egy évszázada jelent meg.

begónia

A begónia akár cserépben, akár virágládában, vagy a virágágyásba kiültetve is kiválóan mutat. Fotó: Shutterstock

Azonban amellett, hogy nagyon szép, mérgező is.  A méreg legnagyobb része a gumóiban van, de az egész növény mérgező, ezért érdemes a gyerekeket és a háziállatokat távol tartani tőle.

A begónia magjait januárban kell elvetni. A magok csírázási ideje 15-60 napig tart. Azonban  nem csak magról lehet szaporítani, nagyon egyszerű szaporítása módja még a dugványozás is. Ehhez vágjuk apróra a dugványokat, vagy használjunk levéldugványt. Virágzás után közvetlenül a levél alatt vágjuk el a hajtásokat, és vagy egy pohár vízbe tegyük, vagy jól beáztatott, homokos, tőzeges földkeverékbe. Két-három hét alatt meg fog gyökeresedni, különösen akkor, ha kellő mennyiségű párát biztosítunk a számára.

Miután a növények meggyökeresedtek, ültessük át őket cserépbe. Azonban, ha a begóniát át szeretnénk ültetni, azt mindig tavasszal tegyük. Az átültetésre azért kerüljön sor, mert a begónia nagyon gyorsan növekszik, így hamar ki tudja nőni a cserepet. Az átültetéshez tápanyagban gazdag virágföldet és humuszt használjunk.

Így gondoskodj a begóniáról

A begónia nem túl igényes, ezért bátran adjunk neki helyet a kertben akkor is, ha nem vagyunk szakavatott kertészek. A legjobban 15 és 20 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi magát, hiszen trópusi növényként a hidegebb időszakokat nem viseli jól. De a tűző napfényt sem szereti, így bár sok fényre van szüksége, olyan helyet válasszunk ki számára a kertben, ahol ennek nincs kitéve.

A begónia tavasztól őszig igényli az öntözést, azonban pangó vízben nem szeret állni. Mivel érzékeny a szára a penészedésre, alulról öntözzük. Télen kevesebb vízre van szüksége, azonban amikor virágzik, igényli a magas páratartalmat. Az öntözés mellett, amikor virágzik, kéthetente adjunk neki tápoldatot is.

begónia

Ahhoz, hogy jövőre is szép legyen, gondoskodjunk a begónia teleltetéséről. Fotó: Shutterstock

Gyökérrothadás és lisztharmat, továbbá fonálféreg támadhatja meg a leggyakrabban. Ha fehér foltok jelennek meg rajta, azt valószínűleg a túl erős közvetlen napfény okozza, ha pedig szürke por jelenik meg a levelein, az a lisztharmat tünete. Ekkor távolítsuk el a beteg leveleket és hagyjuk kiszáradni a talajt, majd permetezzük le lisztharmat elleni gombaölő szerrel a növényt.

Így teleltesd a begóniát

A begónia egészen a fagyokig, folyamatosan nyitja mutatós virágait. A gumókat erkélyládába, cserépbe, vagy a kertbe lehet kiültetni. Mivel azonban a begónia fagyérzékeny növény, az első őszi fagyok hatására húsos levelei lehervadnak, így a begóniát érdemes visszametszeni és a gumóit a fagyok beállta előtt kiszedni a földből.

Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha a leveleket, hajtásokat óvatosan lecsavarjuk a gumóról, majd alaposan megtisztítjuk a földtől. Ha lemossuk, akkor ügyeljünk rá, hogy hagyjuk pár órán át megszáradni.

A száraz gumókat fűrészporral, rostos tőzeggel vagy homokkal megtöltött ládába tegyük, rétegezve. Fontos, hogy fagymentes, de hűvös helyen tároljuk tavaszig.

Begóniában gazdag kertet kívánunk!