Habár az októberrel már sajnos érezzük, hogy egyre közeledik a tél, még nagyon sok teendőnk van, amit a beköszönte előtt el kell végeznünk. Azonban, ha szerencsések vagyunk, ezt csodálatos napsütésben tehetjük meg, amiben szintén nem sokáig lesz már idén részünk, így becsüljük meg a jóidőt, és jókedvvel álljunk neki mihamarabb a tennivalóknak.

Ha ugyanis ezt most mind elvégezzük, egészen biztos, hogy nagyon büszkék lehetünk magunkra, és a csodálatos virágokra is, amelyek a kertünkben fognak nyílni jövő tavasszal. Így hát, munkára fel, melynek próbáljuk meg minden percét örömmel végezni.

1. Ültessük el a virághagymákat

Ha kora tavasszal gyönyörködni szeretnénk a virágokban, akkor most még gyorsan el tudjuk ültetni a virághagymákat. Nagyon fontos, hogy a jácint, a nárcisz, a tulipán vagy az írisz hagymáit ősszel, még az első fagyok beköszönte előtt ültessük el.

gumicsizma kerti szerszámok virág kert

Októberben még nagyon sokat tehetünk a virágainkért. Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy napfényes helyet válasszunk a virághagymák számára, ahol kellően jó vízelvezetésű a talaj. Ha túl agyagos, nyirkos a talaj, akkor lazítsuk homokkal, hogy nehogy elrohadjanak a hagymák. Adjunk egy kis érett komposztot is a talajhoz, hogy a virághagymák mindent megkapjanak, amire a fejlődéshez szükségük van.

Az ideális ültetési mélységhez mérjük meg a hagyma magasságát, szorozzuk meg hárommal és ennek megfelelő mélységben ültessük el.  Ügyeljünk arra is, hogy mindig a koronájukkal, vagyis a levél- és virágkezdeményükkel felfelé ültessük a virághagymákat, alul pedig a gyökérkezdemények legyenek.

A virághagymák az ültetés során ne érintkezzenek egymással, pár centiméterre ültessük el őket egymástól. Ne feledkezzünk meg az ültetés utáni öntözésről sem, majd mulccsal gondoskodjunk róla, hogy a virághagymák körülötti talaj minél inkább meg tudja tartani a nedvességet, minél kevesebb legyen a gyom, és minél jobban védjük a hagymákat a téli fagyoktól.

2. Vegyük ki a virághagymákat

Persze nem azokat, amelyeket most ültettünk el. Inkább azoknak a virágoknak a virághagymáját amelyek nem vészelik át a földben a telet. A dália, a begónia és a kardvirág hagymáit is fel kell szedni ősszel. A virághagymák felszedésére válasszunk száraz, csapadékmentes napot, majd tisztítsuk meg a virághagymákat a rájuk tapadt földtől, és hagyjuk őket megszáradni.


Ezután tároljuk őket fagymentes, jól szellőző helyen úgy, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz. Időnként vizsgáljuk át a virághagymákat, és amelyik romlásnak indult, távolítsuk el a többiek közül, mert azokat is meg tudják fertőzni.

3. A talajnak is szüksége van regenerálódásra

Ahhoz, hogy tavasszal szépek legyenek a virágaink, és bőségesen teremjenek a zöldségek a veteményesben, a talajról sem szabad megfeledkeznünk. Nem lehet ugyanis csak folyamatosan kivenni belőle, anélkül, hogy vissza is pótolnánk.

Az ágyásokat alaposan fel kell ilyenkor ásni, vagy kultivátorral mélyen fel kell lazítani. A talaj táplálásához elengedhetetlen az őszi trágyázás. Ilyenkor úgy tudnak beépülni a különféle, a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagok a talajba, hogy tavasszal már tökéletes formában álljanak a frissen vetett zöldségek és a virágaink rendelkezésére.

kertész fekszik szerszámok kertben

Élvezzük ki az utolsó, kerti munkával töltött, meleg napokat és védjük virágainkat a hideg elől. Fotó: Shutterstock

A megművelt talajokat takarással védjük az átfagyás ellen, melyre kiválóan fel tudjuk használni a a félig érett komposztot, vagy a lehullott faleveleket is.

4. Ne mindent takarítsunk el

Habár ideje rendbe tenni az ágyásokat, ne mindent takarítsunk el belőlük. Az elvirágzott növények virágszárát ne vágjuk vissza, mert azok kiváló táplálékot nyújthatnak a madaraknak, sőt, némelyik még a kertet is díszíti. Ilyen lehet például a varjúháj vagy akár a cickafark. Azonban az évelőknél mindenképpen távolítsuk el a szárakat, hiszen itt nagyon sokféle kórokozó és kártevő telelhet át.

5. Védjük a kinti növényeinket

Azokat a virágokat, amelyeket nem tudunk bevinni teleltetni, óvjuk talajtakarással a hideg ellen. Erre kiváló lehet az utolsó fűnyírásból maradt fűnyesedék, vagy a lehullott falevelek. Ez sok esetben tavasszal magától be fog kerülni a talajba, de ha nem, akkor még azelőtt távolítsuk el a takarást, hogy a virágaink kibújnának a föld alól.

Mindenkinek jó munkát, és gyönyörű virágokat kívánunk!