Beke Tibor, a Székelyföldi Pálinkák és Borok Facebook-csoport adminisztrátora, nemrég aranyérmet nyert piros bélű körtepálinkájával a rangos Ákovita nemzetközi pálinka- és párlatversenyen. Az alábbiakban részletesen bemutatja, hogyan készült ez a díjnyertes tétel – a gyümölcs szedésétől a palackozásig.
A gyümölcsfeldolgozás alapjai
A felhasznált piros bélű körtét teljes érésben, frissen szedve dolgozták fel. Az előkészítést gondos válogatás, a szárak eltávolítása, mosás és daráltatás követte. Ezután következett a pektinbontó enzim hozzáadása, majd a cefre beoltása fajélesztővel, amit élesztőtápanyaggal is kiegészített. A cefre pH-értékét foszforsavval 3,2-re állította be, hogy ideális erjedési környezetet biztosítson.
Beke Tibor Fotó: Facebook
Pépesítés és erjesztés
A gyümölcsöt egy kézi malterkeverő géppel pépesítette, hogy a lehető legtöbb aromakomponens kiszabaduljon. Az erjedés első szakaszában naponta lenyomkodta a „bundát”, vagyis a cefrében úszó gyümölcshéjréteget. A főerjedés után a kotyogó vette át a szerepet, de a hordót továbbra is naponta megmozgatta, hogy oxigénmentes környezetben is fenntartsa a fermentáció dinamikáját. Amikor két egymást követő napon azonos Brix-értéket mért, úgy döntött, eljött az idő a lepárlásra.
Lepárlás és finomítás
A pálinkát közepes hőfok- és gőzerő-intenzitással főzte. Nagy hangsúlyt fektetett az elő- és utópárlat gondos leválasztására, hogy csak a tiszta, gyümölcsös középpárlat kerüljön a palackba. Ennek alkoholtartalma 67 tf% volt.
A nyers párlatot töményen hagyta pihenni három héten át, hogy az alkohol „megnyugodjon”, majd 45 térfogatszázalékosra hígította. A hígításhoz sepsiszentgyörgyi csapvizet használt, amely tapasztalata szerint jól harmonizál a gyümölcsaromákkal.
Az aranyérmes pálinka Fotó: Facebook
Az eredmény: díjnyertes körtepálinka
Ez a precíz, türelmes és szakmailag megalapozott eljárás végeredményben egy összetett, gyümölcsös, tiszta karakterű pálinkát eredményezett, amely az Ákovita zsűrijének is elnyerte a tetszését – nem véletlenül kapta meg az aranyérmet.
Forrás: Facebook
Indexkép: Shutterstock