A 2025-ös év gyümölcstermése erőteljesen megosztja az országot: míg a nyugati régiókban – különösen a Kisalföldön – bőséges a cseresznye és elfogadható a körte, alma, szilva mennyisége, addig keleten a tavaszi fagyok és az aszály szinte lenullázták a pálinkagyümölcsök termését. A hazai pálinkafőzők emiatt igencsak eltérő kilátásokkal vágnak neki az idei szezonjuknak.



Cseresznyeözön a nyugati határszélen

A töltéstavai Pro Pálinka vezetője, Földesi János szerint Nyugat-Magyarország idén jól járt: bár sok régióban a fagy megtizedelte a gyümölcsösöket, a Kisalföld megúszta. Ennek eredményeként a cseresznyecefre iránt soha nem látott érdeklődés mutatkozik.

– Az elmúlt 12-13 évben nem volt példa arra, hogy ennyi ember hozott volna cseresznyecefrét – emelte ki a szakember. Ugyanakkor hozzátette, hogy a meggyet inkább befőzésre használták, kajsziból pedig alig van, ráadásul annak ára is az egekben.

A Pro Pálinka döntően bérfőzéssel foglalkozik, szezonban mintegy 1800-2000 ügyfél fordul meg náluk. A gyümölcs magas ára miatt idén sokan nem saját kertjükből származó cefrét hoznak, hanem szedd magad akciók során gyűjtött vagy más forrásból beszerzett gyümölcsöt használnak fel.



Van, aki kevesebb termékkel számol

A hegykői 1 Csepp Pálinka, amely az ország legeredményesebb pálinkafőzdéje lett az idén, óvatosabban tekint az előttük álló szezonra. Dömötör Zsolt, a főzde tulajdonosa elmondta, hogy bár náluk nem voltak komoly fagykárok, a kereskedelmi főzéshez szükséges minőségi gyümölcs ára megduplázódott.

– Tavaly már júliusban tele volt a naptárunk. Idén viszont a minőségi alapanyag is nehezen elérhető, így a korábbi 100 tonna helyett csak annak felét főzzük be – hangsúlyozta Dömötör.

A szilva, kajszi és fekete ribizli esetében is komoly visszaesést érzékelnek, és az alma is megszenvedte a háromszor visszatérő fagyokat. Néhány főzde emiatt teljesen kihagyja az idei évet, bízva a meglévő készletekben és abban, hogy jövőre javul a helyzet.



Keleten katasztrofális a helyzet

Az ország keleti régióiban, különösen Pest, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a gyümölcstermés drasztikusan visszaesett. A cseresznye esetében a terméskiesés elérheti a 80-90 százalékot, ami a szokásos 10-12 ezer tonna helyett alig 5 ezer tonnát eredményezhet.

A meggytermés is mintegy 15-20 százalékkal maradhat el az átlagtól, míg kajszibarackból akár 70-80 százalékos visszaesés is előfordulhat, főként a fagy és a munkaerőhiány következményeként.



A zugfőzés reneszánsza

Az emelkedő gyümölcsárak és a visszaeső termés hatására idén még többen választják az otthoni, úgynevezett zugfőzdék használatát. Dömötör Zsolt szerint ma már tízszer annyi pálinka készül otthoni körülmények között, mint hivatalos kereskedelmi főzésben.

A jelenség mögött egyértelműen a megélhetési kényszer és a drága alapanyagárak állnak, de hozzájárul a jövedéki adó is.

Forrás: kisalfold.hu

Indexkép: Shutterstock