Az őszi időszak beköszöntével elérkezik a gyökérzöldségek, köztük a sárgarépa felszedésének és tárolásra való előkészítésének ideje. Elsőre egyszerű feladatnak tűnhet, ám néhány apró, ámde fontos részletre érdemes odafigyelni, hogy hosszú távon is élvezhessük termésünket.

A tárolásra kizárólag teljesen érett, egészséges és ép gyökerek alkalmasak. A sárgarépa tárolható ömlesztve, prizmában vagy ládába rakva, de fontos megjegyezni, hogy fagyérzékeny növény, így a hőmérséklet kulcsfontosságú.

A legideálisabb tárolási hőmérséklet 1 és 2 °C között van. Betakarítani csak száraz napokon ajánlott, a földből kiszedett sárgarépát pedig óvatosan meg kell tisztítani – de kizárólag száraz törléssel, semmiképp sem vízzel!

A gyökerek előkészítésekor érdemes eltávolítani a felesleges mellékgyökereket, a leveleket pedig egészen a koronáig le kell vágni. Ahogy azt már 1897-ben is írták: „A levelek lenyesésére igen kell ügyelni a petrezselyem, sárgarépa és zellernél, mert ha sok levelet hagyunk a gyökereken, könnyen rothadás áll be, ha pedig a gyökér egy részét is levágjuk, nagy seb támad, minek következtében a gyökér megrothad”.

sárgarépa

Megfelelő körülmények mellett a sárgarépa akár hat hónapig is tárolható, miközben a súlyvesztesége legfeljebb 8–10 százalék – fotó: pexels.com

A megtisztított répát rétegesen, homokkal borítva is tárolhatjuk, akár hagyományos prizmában is. A homokkal való takarással kapcsolatban két eltérő gyakorlat terjedt el: az egyik módszer nedves homokot javasol, hogy megakadályozza a kiszáradást, míg a másik inkább száraz homokot alkalmaz, mivel az alacsony nedvességtartalom visszafogja a betegségek terjedését. A megfelelő módszer kiválasztása a környezeti adottságoktól is függ – érdemes lehet mindkettőt kipróbálni.

A sárgarépa leggyakoribb tárolási betegsége a szklerotíniás rothadás. A fertőzés jelei közé tartoznak a vizenyős, rothadó foltok, majd a fehér, vattaszerű micéliumbevonat és a fekete szkleróciumok megjelenése. A betegség elkerülésének egyik legfontosabb lépése, hogy a tárolásra szánt répát lehetőleg sérülésmentesen szedjük fel.

A magas hőmérséklet és nedvesség is elősegíti a fertőzés terjedését, ezért a sárgarépát száraz környezetben és alacsony hőmérsékleten kell tárolni. A tárolóhelyiség előzetes takarítása és fertőtlenítése szintén nagyban hozzájárulhat a sikeres tároláshoz.

Fontos szempont, hogy mivel tároljuk együtt a sárgarépát.

Almatermésű gyümölcsök, például alma vagy körte, nem valók a répa mellé, mivel az általuk termelt etilén a sárgarépa megkeseredéséhez vezethet. A répa jól elvan más gyökérzöldségekkel, de zellerrel, pasztinákkal, tormával, céklával és petrezselyemmel már nem javasolt együtt tárolni. Az etilént termelő gyümölcsök közé tartozik többek között az alma, avokádó, banán, kivi, körte, sárgadinnye és a barack is.

Megfelelő körülmények mellett a sárgarépa akár hat hónapig is tárolható, miközben a súlyvesztesége legfeljebb 8–10 százalék. Egyes kutatások szerint a lapos faládás tárolás nemcsak hosszabb eltarthatóságot biztosít, hanem kevesebb tápanyagveszteséggel is jár, mint a homokos módszer. Érdemes már a termesztés során is előrelátóan gondoskodni a megfelelő tápanyagellátásról és növényi kondícióról, mivel ezek a tényezők nagymértékben befolyásolják a tárolhatóságot is.

Forrás: egy.hu

Indexkép: shutterstock.com