Tudtad, hogy az olajfa akár a te kertedben is megteremhet? Magyarországon a déli fekvésű kertek és a teraszok a legalkalmasabbak az olajfa számára, de ha van fügéd és jól bírja a telet, akkor az olajfa is jól fogja érezni magát nálad!
Legyen saját olajfád
Az olajfa (Olea europaea) a béke, a bölcsesség, a termékenység, a jólét, a szerencse és a győzelem jelképe. A Földközi-tenger térségében honos fa kiválóan alkalmazkodik a száraz, sziklás talajhoz, és a kemény időjárási körülményeket – aszályt, szelet – is jól viseli.
Sőt, az olajfa a te kertedben vagy teraszodon is jól fogja érezni magát, ha tudod, mire van szüksége. Az olajfa Magyarországon is elél, ha jól viseljük gondját - tudjuk meg a mindmegette.hu írásából. Az elültetett facsemete 3-4-5 év után kezd teremni.
Mivel a legtöbb olajfa fajta -3 Celsius-fok alatt károsodhat, érdemes hidegtűrő változatot választani. Ilyen például a Mouflal vagy a Hojiblanca. Az olajfa ültetésének ideális ideje tavasszal vagy ősszel jön el. Fontos, hogy mindig napos, szélvédett helyet válasszunk a számára. Az olajfa nem szereti a pangó vizet, ezért jó vízelvezetésű talajba ültessük. Az olajfát ugyanabba a mélységbe ültessük el a talajba, mint ahogyan a cserépben volt. Nagyon fontos, hogy amíg meg nem erősödik, támasszuk ki karóval.
Az olajfa kevés tápanyagigényű, de tavasszal adjunk neki egy kevés szerves trágyát, komposzt vagy kifejezetten olajfák számára ajánlott műtrágyát, mivel ezekkel növekedésre tudjuk ösztönözni.
A kifejlett olajfa szárazságtűrő, de a fiatal példányokat rendszeresen kell öntözni. Az olajfát azonban nem elég öntözni, metszeni is szükséges, különben inkább bokor lesz belőle, mint fa. Rögtön az ültetés után végezzük el az alakító metszést, hogy az olajfának erős, fás törzse legyen.
Tavasszal távolítsuk el az elhalt vagy beteg részeket, és biztosítsuk, hogy a levegő és a fény át tudja járni az olajfa koronáját. Ha így teszünk, bőségesen lesz rajta virág és persze termés is. Magyarországon az olajfa még vegyszermentesen tartható, hiszen egyelőre nincs még itthon kártevője.
Az olajfák jól viselik a forróságot, de a fagyot annál kevésbé, ezért ősszel világos, 5–8 Celsius-fokos helyiségbe kell vinni őket, ahol az éjszakai hőmérséklet nem esik 5 Celsius-fok alá. Megfelelő egy zárt folyosó vagy egy fűtetlen télikert. Télen az olajfát csak minimálisan öntözzük, hogy a talaja ne száradjon ki. Tavasszal, amikor már nem várhatók fagyok, április–május körül a cserepes növények ismét kitehetők a szabadba.
Az olajbogyó igazi kincs
Az olajfa nem csupán gyönyörű látványt nyújt a kertben, hiszen nem szabad megfeledkeznünk a terméséről, az olajbogyóról sem. Vagy az olívabogyóról? Tulajdonképpen bármelyik elnevezést használhatjuk, hiszen mindkettő helyes. A zöld olajbogyót még az érési szakasz folyamán leszüretelik, a sötétebb színek pedig, például a rózsaszínes, a barna, a lila vagy a lilásfekete a további érés közben alakulnak ki.
Az olajbogyó nagyon egészséges. Fotó: Shutterstock
A fekete olajbogyó teljesen beérett termés, amelyik valójában inkább feketéslila színű - tudjuk meg az olivamuhely.hu írásából. Az igazán fekete szín további kezelés eredménye. Az olívaolajat jellemzően a lilásodni kezdő bogyókból nyerik. Bármilyen meglepő, az olajbogyó az olajfa gyümölcse, vagyis ugyanolyan csonthéjas gyümölcs, mint például a cseresznye vagy a barack.
Az olívaszüret ideje szeptemberre esik. A szemek frissen leszedve keserűek, ezért fogyasztás előtt elő kell kezelni őket. Márpedig érdemes olajbogyót fogyasztani, ugyanis nagyon jót tesz a szervezetünknek.
Az olajbogyó nagyszerű természetes gyulladáscsökkentő, mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns, azaz sejtvédő hatású anyagokat - tudjuk meg a hazipatika.com írásából. Rendszeres fogyasztásának határása szervezetünkben megnő a glutation nevű antioxidáns szintje. Az olajbogyókban oleuropein található, amely külsőleg és belsőleg is gyulladáscsökkentő hatású.
Több tanulmány mutatott rá, hogy azokban az országokban, ahol a mediterrán étrendet követik az emberek, alacsonyabb a rákos megbetegedések aránya. Ennek az étrendnek pedig az olíva az egyik alappillére. Az olajbogyó a kutatások szerint segíthet megelőzni a tumorok kialakulását, a héjában található anyagok pedig a mellrák kialakulásának esélyét csökkentik. Az olívabogyóban ugyanis oleinsav található, amely megállíthatja a rákos sejtek burjánzását a mellszövetben.
Az olívabogyóban olyan anyagok is találhatók, amelyek segítséget nyújtanak a gyomor-, illetve felső légúti fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításában. Allergiásoknak is érdemes fogyasztani, tekintettel a benne található, hidroxi-tirozol nevű, erős gyulladáscsökkentő anyagra. De kutatások szerint az olajbogyó még a stroke-tól is véd.
Éppen ezért érdemes az olajfának helyet adni a kertünkben.