Az advent tökéletes arra, hogy kicsit több időt szánjunk a lelkünk és az otthonunk ünnepivé tételére. Ehhez pedig hozzátartozik a dekorálás. A régi díszek mellé pedig nem árt minden évben újakat is készíteni, amelyek később majd emlékekké válhatnak.Az adventi időszakban próbáljuk minél szebbé, minél ünnepibbé varázsolni az otthonunkat. A készen vett díszeknél pedig sokkal könnyebben személyre lehet szabni a saját készítésű karácsonyi dekorációt. Ráadásul nagyon jó családi program, ha a család minden tagját bevonjuk, és egy vidám délután alkalmával elkészítjük a díszeket.

Azért is jó ötlet az egyedi, saját készítésű karácsonyi dekoráció, mert a szép díszeket akár ajándékba is tudjuk adni, amelyben még a készítő ideje és szíve is benne van. Az általunk készített díszek így nem csak a saját otthonunkat és karácsonyfánkat tudják díszíteni, hanem szép meglepetést jelenthetnek szeretteink számára is. Ha nem tudjuk velük együtt tölteni a karácsonyt, akkor is részesei lehetünk az ünnepüknek, ha egy általunk készített apróság díszíti a karácsonyfájukat, vagy az otthonukat.

karácsonyi dísz gyertya

Gyümölcsökből és fahéjból is készülhet karácsonyi dekoráció. Fotó: Pixabay

A karácsonyi dekoráció készítéséhez nem kell feltétlenül ezermesternek lennünk, és a család kisebb és nagyobb tagjainak bevonásával még egy jó program is lehet ez az adventi időszakban. Tulajdonképpen bármit fel lehet használni a karácsonyi díszek készítésekor, nincs rá semmilyen szabály. A lényeg, hogy öröm legyen készíteni, és ránézni is. Adunk néhány tippet, miből és hogyan készíthettek szép karácsonyi dekorációt, vagy karácsonyfadíszt.

Karácsonyi díszek gyümölcsökből

1. Készíts karácsonyi girlandot szárított gyümölcsökből

A girlandhoz bármit felhasználhatsz, amit otthon találsz, de mi almából, körtéből és narancsból készítettük. Szükséged lesz még pár szem dióra, fahéj rudacskákra, egy vastag varrótűre, sütőrácsra és sütőlapra.

Gondold át, mekkora girlandot szeretnél, és ennek megfelelően válogasd össze hozzá a gyümölcsöket. Az almából válassz eltérő színű héjúakat, így lehet sárga, zöld és piros színű is közöttük, hogy még színesebb legyen a girlandod.

Vágd fel a gyümölcsöket 5-6 mm-es szeletekre. Ügyelj rá, hogy éles késsel vágd, hogy szép legyen a szélük. Tedd a gyümölcsszeleteket egy sütőlapra helyezett sütőrácsra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tedd a sütőlapot a sütőbe, és szárítsd a gyümölcsöket alacsony fokozaton, 55-65 Celsius-fokon, 5-6 órán keresztül. Ha van otthon aszalód, azzal is el tudod készíteni. Ha úgy látod, megszáradtak, vedd ki a sütőből és hagyd, hogy kihűljenek.

karácsonyi dekoráció szárított gyümölcsből

A girland tökéletes karácsonyi dekoráció az otthonod bármely részén. Fotó: envato

Ezután fűzd egy szép spárgára a szárított gyümölcsszeleteket. Ügyelj rá, hogy a gyümölcskarikákat a szélüktől pár mm-re szúrd át a tűvel, hogy legyen tartásuk, és ne essenek le. A girlandot a gyümölcsök mellett díszítheted dióval, vagy akár fahéj rudakkal is. A csillagánizs és az arannyal lefújt babérlevél is kitűnően mutat rajta. Ezután függeszd fel egy jól látható helyre, ahol az egész család és a vendégek is megcsodálhatják a karácsonyi dekorációt, de akár a karácsonyfát is díszítheted vele.

2. Készíts narancsszívet

Könnyen hajlítható drótból formázz szív alakot, majd szorosan csavard körbe rafiával. Ezután ragasztópisztollyal fixáld a rafia két végét. A ragasztópisztollyal rögzítsd a kiszárított narancsszeleteket úgy, hogy félig fedjék egymást. A szívecskéket akár az ajtóra is akaszthatod, és hangulatos kopogtató válhat belőlük, de a karácsonyi vacsorához is csodás lesz, ha a székek háttámlájára akasztod. Sőt, még az ajándékok csomagolását is dekorálhatod velük.

narancsszív karácsonyi dísz

Narancsszív házilag. Fotó: Pixabay

3. Készíts karácsonyi potpourrit

Ezt nem csupán az otthonod díszítésére és illatosítására használhatod, de kitűnő ajándék is válhat belőle. Szükséged lesz hozzá sok kis fenyőtobozra, illatos fenyőágacskákra, csillagánizsra, fahéjrudakra, szerecsendióra, száraz tölgylevelekre és száraz csipkebogyóra. Kelleni fog 3 evőkanál őrölt szegfűszeg, 3 evőkanál őrölt fahéj, 5 csepp narancsolaj és 5 csepp fenyőolaj.

Rázd össze a hozzávalókat egy fémdobozban, majd tedd a keveréket egy lapos tálba vagy üvegvázába. Tegyél hozzá apró, csillogó díszeket, gömböket, gyöngyöket, így sokkal ünnepibbé válik. Ha ajándékként szeretnéd adni, vásárolj szép üvegeket, és tedd abba. Az üveg nyakát díszítheted kis karácsonyi díszekkel.

4. Karácsonyi díszek tobozból

A legegyszerűbb, ha egy kis lyukat teszel a tetejére, ahol átfűzöl egy szép fonalat, és lefújod aranyra, vagy hóspray segítségével varázsolod havassá. De készíthettek belőle manót is. Ehhez ragassz egy kis papírgolyót a  toboz felső, kiálló végére. Ez lesz a manó feje. A sapkáját készítsd el piros krepp-papírból. Vágj egy negyed körcikknél kicsit nagyobb darabot, ragasztózd be az egyik élét, majd készíts belőle kis süveget, amit a manó fejére tudsz tenni. Rajzolj neki arcot, majd készíts neki krepp-papírból sálat. A toboz lemezkéit díszítsd különféle színben pompázó csillámragasztóval. A tobozból akár mini karácsonyfát is készíthetsz, így minden kis lemezkére tehetsz egy pici díszt.

karácsonyi dekoráció tobozból

A toboz az egyik legkönnyebben felhasználható karácsonyi dekorációs elem. Fotó: envato

5. Karácsonyi asztalidísz

Válassz egy szép kis tálat, helyezz rá fenyőágat, gyertyákat, apró díszeket és készen is van az egyedi asztalidíszed! Csak a képzeleted szabhat határt neki. Akár mindenkinek a tányérja fölé készíthetsz egy szépen feldíszített fenyőágat, rajta egy szép kis papírtáblával, amelyre arany tollal ráírhatod annak a nevét, aki ott fog ülni. Így csodálatos ültetőkártyáid is lesznek, és szépen dekorálhatod vele a karácsonyi asztalt.

Mindenkinek csodás karácsonyi dekorációt és nagyon boldog karácsonyt kívánunk!