Fontos számodra a tisztaság, de nem szívesen használsz vegyszereket az otthonodban? Szeretnél valami újat, természeteset kipróbálni, ami nem csak tisztít, de mennyei illattal is elárasztja a lakást? Akkor a fahéjas felmosóvíz lehet a te új kedvenced! De vajon tényleg olyan hatékony és biztonságos a fahéj használata, mint amilyennek hangzik? Nézzük, mit tud ez a régi-új házi praktika!
Miért lett sztár a fahéjas felmosóvíz?
A fahéj már évszázadok óta az őszi-téli szezon kedvence, de most nem csak a forralt borban vagy az almás pitében hódít. Egyre többen dobják fel vele a takarítási rutint is! Egy csipet őrölt fahéj a forró felmosóvízbe, és máris isteni, fűszeres illat lengi be a szobákat – mintha egy hangulatos karácsonyi vásár közepén lennénk!
Nem csak illatos, de baktériumölő is!
A fahéj nem csupán az orrunkat kényezteti: két kulcsfontosságú vegyületének, a fahéjaldehidnek és az eugenolnak köszönhetően természetes antibakteriális hatással is bír. Tudományos kutatások igazolják, hogy ezek a bioaktív anyagok képesek gátolni a baktériumok és egyes gombák szaporodását – vagyis nem csak illatosabb, de higiénikusabb is lehet tőle az otthonod - írja a noklapja.hu.
Ráadásul a fahéjas felmosóvíz használata pofonegyszerű: 2-3 teáskanál őrölt fahéjat keverj el meleg vízben, és már mehet is a padlóra! A fahéjolaj is szóba jöhet, de abból elég pár csepp, mert töményebb.
Óvatosan a fahéjjal: nem minden arany, ami fénylik!
Bár a fahéj természetes csodaszer, azért nem árt vele vigyázni! A fahéjaldehid töményen mérgező lehet, főleg a fahéjolajban – ezért soha ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel, és tartsd távol gyerekektől, háziállatoktól! Különösen a macskákra veszélyes, ezért cicagazdik inkább kerüljék a fahéjas takarítást.
Ha mértékkel használod (heti 1-2 alkalommal, nem mindennap), és nem öntöd túl a felmosóvizet fahéjjal, akkor igazi illatos barátod lehet a fahéj a konyhán kívül is. A túl sok fahéj azonban bőrirritációt, sőt, belélegezve egészségügyi problémákat okozhat – erre különösen ügyelj!
Kártevők ellen is bevethető a fahéj?
Sokan esküsznek rá, hogy a fahéj természetes riasztóként működik hangyák, csótányok, molyok és kisebb rágcsálók ellen. Bár ez jól hangzik, a szakértők szerint kizárólag erre ne alapozz, mert a hatékony mennyiség már veszélyes lehet emberre és állatra is.
Fahéjas felmosóvíz – csodafegyver vagy veszélyforrás?
A fahéjas felmosóvíz tényleg felfrissíti a levegőt és segíthet a baktériumok elleni harcban, de csak akkor, ha okosan, mértékkel használod! Próbáld ki, de mindig ügyelj a biztonságra, főleg, ha kisgyerek vagy háziállat is van a lakásban. Ha pedig biztosra akarsz menni, érdemes más, természetes alternatívákat (pl. babérlevél) is kipróbálni.

A fahéjjal legyünk óvatosak, de ha betartjuk a mértéket, sokat segíthet. – Fotó: Shutterstock
A fahéjat ne csak a felmosóvízben használd
A fahéj őrölt állapotban tökéletes fűszerezést ad a mézeskalácsnak, az almás süteményeknek, a rétesnek, de az ázsiai konyhában nagyon sok húsételt is fűszereznek vele. Akár egy csésze forró kávé tetejére is szórhatjuk, de készíthetünk belőle kekszet is, egészen biztosan nem fogunk benne csalódni. Tehetjük palacsintába, és a fahéjba forgatott kürtöskalács is nagyon finom. Egész állapotában kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok tökéletes ízesítője.
De a fahéj nem csak finom, hanem egészséges is. A ceyloni fahéjat a népi gyógyászatban a nehézlégzés, a szemgyulladás, a reuma, a fogfájás és a sebek kezelésére is használták. A kínai fahéjat emésztési problémák, puffadás, hasmenés, hányinger, megfázás, influenza, láz, artritisz és reuma esetén szokták alkalmazni.
A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukor szintre is nagyon jó hatással van. Ráadásul még a testsúlyunkra is vigyáz! A Michigani Élettudományok Egyetemén nemrég felfedezték, hogy a fahéj még az elhízás ellen is védelmet nyújt, melynek oka, hogy nagyon gyorssá tudja tenni az anyagcserét, és segít megelőzni a magas vércukorszint kialakulását is. Így hát nyugodtan tegyük bele a karácsonyi édességekbe is.
A fahéj titka a cinnamaldehid nevű illóolajban rejlik, mely a fűszer jellegzetes ízét és illatát adja. Ez az összetevő hat az anyagcserére, mely segít felvenni a harcot a felesleges kilókkal és zsírral szemben. A fahéj a vércukorszintet is karbantartja, mivel ha magas szénhidrát tartalmú ételbe fahéjat teszünk, az nem okoz sem hirtelen emelkedést a vércukor szintben, sem hirtelen csökkenést, így nem leszünk hirtelen nagyon éhesek a fogyasztását követően.
A fahéj még az agyműködésnek is jót tesz, hiszen kitűnően stimulálja a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, és még az agysejtek kisebb sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Mivel erős baktérium- és gombaölő hatása is van, sok szájápolási termékben is megtalálható, hiszen elpusztítja azokat a kórokozókat, amelyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek, de nátha esetén is számíthatunk rá, akár teába keverve is.
Fahéjból is megárt a sok
Azonban, mint ahogy mindenből, a fahéjból is megárt a sok. Bizonyos összetevői ugyanis nagy mennyiségben mérgezők, ugyanis a fahéjban található olajok, az eugenol és a kumarin, irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját. Így a legtöbb, belőle készült gyógykészítményből ezeket az összetevőket kivonják.
A kumarin egy természetes növényi vegyi anyag, és vérhígítóként működik. Sokkal nagyobb koncentrációban van jelen a cassiában, mint a ceyloni fahéjban. Ne fogyasszon tehát fahéjat az, aki bizonyos hepatotoxikus gyógyszereket szed, műtéti vagy fogászati beavatkozásra készül, illetve magas a szervezetében a vérzés kockázata, esetleg májkárosodása van.
A fahéj tehát nagyon finom és egészséges, de bizonyos gyógyszerek szedése mellett nem szabad fogyasztani.