Szórhatunk belőle a kávénk tetejére, vagy a tejszínhabos kakaót is ellenállhatatlanná tehetjük a segítségével, de a karácsonyi vásárok forralt boraiban is fontos szerepet tölt be. De ott vár ránk a kürtöskalács árusoknál is, akik örömmel hempergetik bele az édes finomságot.
A fahéj és a tél szinte kéz a kézben jár, éppen ezért társunk lehet a megfázások idején is, és még a fogyásban is segítségünkre van. Ismerjük meg jobban, hogy még több indokunk legyen a lehető legtöbb italt és ételt megfűszerezni vele.

A fahéj íze hozzátartozik a karácsonyhoz. Fotó: 123rf.com
A fahéj története
A fahéj onnan kapta a nevét, hogy egyes fafajok kérgéből készül. Leggyakrabban a ceyloni fahéjfából és a kínai fahéjfából állítják elő ezt a különleges aromájú és illatú fűszert. A fahéj már az ókorban is rendkívül népszerű volt. Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják már a világ minden tájára. A fűszer kereskedők rengeteg valótlant állítottak róla, csak azért, hogy magasan tartsák az árát. A rómaiak is nagyon kedvelték, ők elsősorban gyógyszerként alkalmazták, a „lélek egyensúlyának visszaállítására"
A ceyloni fahéjfa Srí Lankán és India déli részén honos, a kínai fahéjfa pedig Kínában, valamint Vietnám déli részén. A fahéjat vagy rudakban, vagy őrölve forgalmazzák. Hazánkba a 15. században érkezett, és nagyon gyorsan beépült a fűszerek közé, bár akkor még csak a gazdagabb háztartásokba tudott eljutni. Olyannyira jövedelmező volt a kereskedelme, hogy a portugálok, franciák és az angolok is rengeteget harcoltak a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Sajnos a fűszerháború számos emberáldozatot követelt.
1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, azonban ezen a hajón nagyon értékes rakomány volt, hiszen több száz mázsa fűszert hozott magával. A kapitányt cserébe magas ranggal tüntették ki, és még saját címere is lett. Mi más díszíthette volna a jellegzetes címert, mint két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg.
A fahéj a 18. század végén terjedt el Európában. A hollandok fahéj hegyeket égettek el, hogy megakadályozzák a fűszer árának zuhanását, ám ennek ellenére ekkor már nem tudták mesterségesen magasan tartani az árát, emiatt a legtöbb háztartásba sikerült is bejutnia. Manapság sem tartozik a túlságosan drága fűszerek közé. Ha pedig megvásároltuk, akár őrölt, akár egész állapotában, fénytől védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben tároljuk, hogy hosszasan megőrizze csodás aromáját és illatát.
Ezért szeretjük a fahéjat
A fahéj illata rögtön karácsonyi hangulatba ringat minket. Őrölt állapotában tökéletes fűszerezést ad a mézeskalácsnak, az almás süteményeknek, a rétesnek, de az ázsiai konyhában nagyon sok húsételt is fűszereznek vele. Akár egy csésze forró kávé tetejére is szórhatjuk, de készíthetünk belőle kekszet is, egészen biztosan nem fogunk benne csalódni. Tehetjük palacsintába, és a fahéjba forgatott kürtöskalács is nagyon finom. Egész állapotában kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok tökéletes ízesítője.
A ceyloni fahéjat a népi gyógyászatban a nehézlégzés, a szemgyulladás, a reuma, a fogfájás és a sebek kezelésére is használták. A kínai fahéjat emésztési problémák, puffadás, hasmenés, hányinger, megfázás, influenza, láz, artritisz és reuma esetén szokták alkalmazni.
A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukor szintre is nagyon jó hatással van. Azonban, mint ahogy mindenből, a fahéjból is megárt a sok. Bizonyos összetevői ugyanis nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis a fahéjban található olajok, az eugenol és a kumarin, irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját. Így a legtöbb, belőle készült gyógykészítményből ezeket az összetevőket kivonják.

A fahéj a kávé ízesítésére is tökéletes. Fotó: 123rf.com
Ráadásul még a testsúlyunkra is jó hatással van. Bátran használjuk a fahéjat a desszertekben, zabkásában, forró italokban, hiszen a Michigani Élettudományok Egyetemén nemrég felfedezték, hogy a fahéj még az elhízás ellen is védelmet nyújt. Ennek az az oka, hogy nagyon gyorssá tudja tenni az anyagcserét, és segít megelőzni a magas vércukorszint kialakulását is. Így hát nyugodtan tegyük bele a karácsonyi édességekbe is.
A fahéj titka a cinnamaldehid nevű illóolajban rejlik, mely a fűszer jellegzetes ízét és illatát adja. Ez az összetevő hat az anyagcserére, mely segít felvenni a harcot a felesleges kilókkal és zsírral szemben. A fahéj a vércukor szintet is karbantartja, mivel ha magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, az nem okoz sem hirtelen emelkedést a vércukor szintben, sem hirtelen csökkenést, így nem leszünk hirtelen nagyon éhesek a fogyasztását követően.
A fahéj még az agyműködésnek is jót tesz, hiszen kitűnően stimulálja a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, és még az agysejtek kisebb sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Mivel erős baktérium- és gombaölő hatása is van, sok szájápolási termékben is megtalálható, hiszen elpusztítja azokat a kórokozókat, amelyek többek között az ínygyulladásért, a kellemetlen szájszagért vagy éppen a fogszuvasodásért felelősek, de nátha esetén is számíthatunk rá, akár teába téve is.













