Németországban új, ígéretes megközelítés formálhatja át az iskolai gyümölcsfogyasztást: a Food Freshly vállalat által fejlesztett előre szeletelt alma koncepciója nemcsak a fogyasztás növelésére, de az élelmiszer-pazarlás csökkentésére is kiváló megoldást kínál.



A berlini Fruit Attraction kiállításon bemutatott kezdeményezés az iskolai étkeztetésre fókuszál, és máris komoly nemzetközi érdeklődést váltott ki. Az ötlet nem teljesen új, hiszen az Egyesült Államokban és Kanadában már több mint másfél évtizede alkalmazzák ezt a gyakorlatot – most azonban az európai iskolák is bevezethetik.

Több gyümölcsöt esznek a gyerekek, ha szeletelve kapják

Független kutatások szerint

az előre szeletelt alma akár 71%-kal is megnövelheti a tényleges fogyasztást az iskolákban.

Míg a gyerekek korábban átlagosan 96 gramm almát fogyasztottak el naponta, a szeletelt forma esetében ez az érték 238 grammra ugrott. Az almafogyasztás növekedése nemcsak a táplálkozási szokások javulását jelenti, hanem komoly lépés az egészséges életmód irányába is.


alma

Fotó: Shutterstock

Élelmiszer-pazarlás: drasztikus csökkenés várható

A kezdeményezés másik előnye, hogy jelentősen csökkenti a hulladék mennyiségét.

A kidobott alma napi mennyisége tanulónként 229 grammról 78 grammra csökkent, ami több mint 65%-os visszaesés.

Ez különösen fontos a környezettudatos oktatási szemlélet kialakításában is.

A szeletelt alma nemcsak praktikusabb, de a fogszabályzót viselő vagy fogászati problémákkal küzdő gyerekek számára is sokkal könnyebben fogyasztható.

Uniós támogatással az iskolákban

A program szorosan kapcsolódik az Európai Unió iskolai gyümölcs- és zöldségprogramjához. Németországban ennek keretében már több mint 9000 tonna gyümölcsöt és zöldséget juttattak el 2,5 millió gyermekhez, 25 ezer oktatási intézményben.



Tartós, friss és adalékmentes

A Food Freshly bio minősítésű, akár 14 napos eltarthatóságú almaszeleteket kínál, többek között olyan népszerű fajtákból, mint a Gala, a Pink Lady vagy a Granny Smith. A terméket C-vitaminnal és ásványi anyagokkal kezelik – tartósítószerek nélkül –, így biztosítva a frissességet és a tápérték megőrzését.

A vállalat tevékenysége túlmutat az előállításon: élelmiszer-biztonsági tanácsadással, logisztikai támogatással és iskolai együttműködésekkel is hozzájárul az egészséges táplálkozás elterjesztéséhez. Céljuk, hogy hatékony ellátási láncot hozzanak létre az iskolák és termelők között – hosszú távon fenntartható módon.

Forrás: fruitveb.hu

Indexkép: Shutterstock