Habár sajnos lassan itt a nyár vége, még mindig nem késő gondoskodni a friss, kertünkben termett zöldségekről. Ha volt veteményesünk a nyáron, akkor a letermett zöldségfélék helyére, ha nem volt, akkor pedig új ágyásba kerülhetnek a magok. Természetesen gondos talajelőkészítés után, mert csak igazán jó ágyásban terem finom zöldségféle.

Ráadásul most már nincs olyan nagy hőség, és talán a csapadék is több lesz, így bőséges termésben reménykedhetünk, ha megfelelő magot választottunk, és kellően előkészültünk.

A talaj előkészítése kulcsfontosságú

Ahhoz, hogy megfelelő módon tudjanak fejlődni a zöldségek, nagy szükség van a talaj gondos előkészítésére. Ha másodvetésként vetjük a magokat, fontos, hogy minden növényi maradványt távolítsunk el az ágyásból és gyomtalanítsuk azt.

zöldbab

A zöldbab nem mindig zöld, de mindig nagyon finom. És augusztusban is vethető! Fotó: Shutterstock

A talajt fel is kell frissíteni. A kötött agyagtalajokon érdemes érett komposztot, a laza homoktalajokon pedig rostos tőzeget vagy komposztot használni, és minden négyzetméterhez 5-10 dkg nitrogén tartalmu műtrágyát kiszórni. Ezután alaposan fel kell ásni a talajt, majd fellazítani, ha pedig túlságosan száraz, nem árt alaposan megöntözni, még a vetés előtt.

Az ilyenkor termeszteni kívánt növények esetében mindig csak azokat a fajtákat válasszuk, amelyek rövid tenyészidejűek, és jól tűrik az augusztusi meleget, de az októberi hideget is.

Ezt a három zöldségfélét nyugodtan elvetheted augusztusban

1. A zöldbabot nem késő augusztus második felében elvetni, hiszen így még a fagyok előtt leszedhetjük róla a friss hüvelyeket. Érdemes a zöldbab esetében a vetőmagot elvetés előtt 3-4 órára beáztatni, majd csak akkor elvetni, miután megszikkadt. A vetést követően pedig ismét figyeljünk oda az öntözésre.

A zöldbab a közömbös vagy a lúgos kémhatású talajokat kedveli. Mivel nehezen viseli a szárazságot, fontos, hogy rendszeresen öntözzük. Nagyon szereti a napfényt, így kerüljük a kert azon részeit, ahol árnyék vetődhet rá.

A zöldbabot érdemes 30-40 cm sortávolságra és ugyanennyi tőtávolságra vetni. Mivel szép kis bokor lesz belőle, szüksége van helyre. A zöldbab nem szereti a zöldborsó társaságát, így soha ne ültessük őket egymás mellé. Sőt, zöldborsó után se ültessük, mert akkor nem fog megfelelően fejlődni. De még saját magával is olyan nehezen jön ki, hogy minden évben érdemes más helyre ültetni. Ellenben a cékla, a paradicsom és a zeller kifejezetten jó baráti viszonyt ápolnak vele, így bátran ültethetjük a szomszédságukba.

A zöldbab vetése után 2-3 hét múlva jelennek meg a kis növények, majd 6-7 hétre rá már szüretelhetjük is. A vetés előtt fontos, hogy alaposan ássuk fel, puhítsuk fel és rögmentesítsük a talajt. Mivel a gyomok gyorsabban nőnek, mint a zöldbab, könnyen elvehetik a tápanyagot tőle, így érdemes folyamatosan gyomlálni.

zöldborsó

A zöldborsó augusztusban is vethető, és nagyon egészséges. Fotó: Shutterstock

2. A zöldborsó is vethető még augusztusban. Erre leginkább az olyan korai borsófajták alkalmasak, mint a Rajnai törpe, a Debreceni vagy az Újmajori korai. A borsószemeket 8-10 cm mélyen ültessük, és tartsunk 25 cm sortávolságot. A borsó pár centiméterre fog majd kibújni a föld alól, így vészeli át a telet. Mivel nem biztos, hogy hótakaró alá tud bújni, egészen biztosan nem lesz mérges, ha kap tőlünk egy kis szalmás takarót a téli fagyokra.

Gondoskodásunkat meg fogja hálálni, mert a tavasz kezdetkor virágba borul és jóval hamarabb szüretelhetünk, mint azt gondolnánk. Mint minden pillangós virágúnak, a borsónak is nagyon fontos szerepe van a vetésforgóban. Jelenlétével pedig a talaj télre is kötött marad, így nem tudja tönkretenni a szél és az esőzések. Ugyanakkor a borsó nem vesz ki túl sokat a talajból, inkább hozzáad.

3. A fekete retek nagyon gazdag a különféle vitaminokban és tápanyagokban, így bővelkedik rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Ezen kívül a rosttartalma is igen magas, így segíti az emésztést. A koleszterinszintre is jó hatással van, így érdemes vetni belőle.

feketeretek

A fekete retek egész ősszel és télen friss zöldségként kerülhet az asztalra. Fotó: Shutterstock

A fekete reteknek két formáját ismerjük, a hosszú és gömbölyű téli retket. A fekete, hosszú téli retek nagyon finom, és könnyen szeletelhető, alakja henger alakú, színe pedig a nevéhez hűen fekete. A fehér, gömbölyű téli retek igazán szép, gömb alakú finomság, melynek fehér húsa igazán ízletes.

A fekete retek kedveli a jól megmunkált, laza talajt. A kötöttebb talaj hatására az íze általában csípősebb, és a gumók is hamarabb válnak fássá. A vetés előtt nem igényel szerves trágyázást, de érdemes a talajt alaposan felásni és átforgatni. Mivel aprócska magjait nehéz vetni, így ritkítással lehet később megfelelő helyet biztosítani a számára.

Tekintettel nagy gumóira és nagy lombozatára, 35-40 cm széles sorokba, és 15 cm körüli tőtávolságra érdemes vetni, illetve meghagyni a kikelt növénykéket a ritkítás után. A vetésmélység 2-2,5 cm legyen. A fekete retek gondozásával nem kell sokat bajlódni, így kezdő kertészek részére is ajánlott a termesztése. A legfontosabb, hogy kellő mennyiségű vizet kapjon, és gyomláljuk az ágyását. Mivel a téli retek gyökérzete mélyebbre húzódik, érdemes ritkábban, nagyobb vízadagokkal öntözni. A kapálásra és gyomlálásra pedig folyamatosan szánjunk elég időt.

A téli retek fényigénye nagy, így érdemes a kert legnaposabb részét kiválasztani számára. Ha nem jut a fekete reteknek elengedő napfény, akkor a gumói nem lesznek kellően finomak és nagyok. Az augusztusi vetésnél nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen túlöntözve, hiszen ekkor az időjárás is jóval csapadékosabb, és a páratartalom is magasabb. Amennyiben túlöntözzük, úgy a termés hamar megrepedhet.

Jó kertészkedést és bőséges termést kívánunk!