Az avokádó igazi szuperélelmiszer, és manapság szinte minden egészségtudatos háztartásban megtalálható. Nem csoda, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és a finom, krémes húsa bármilyen ételt feldob. Ráadásul már nem csak a boltok polcain, hanem akár az otthoni ablakpárkányon is nevelgethetjük!

De mi a helyzet az avokádó magjával?

Sokan reflexből a kukába dobják az avokádó magját, pedig valójában igazi szuperélelmiszerről van szó. A legújabb kutatások szerint az avokádó magja rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, sőt, akár a koleszterinszintet is csökkenthetik.

Az avokádó magja tele van polifenolokkal, amelyek erős antioxidáns hatásúak, továbbá magas a rosttartalma, ami segít az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában. Sőt, kutatások szerint még a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.

Az avokádóban lévő lévő aminosavak 70 százaléka a magjában koncentrálódik. A magból kinyerhető olaj csökkenti a koleszterinszintet, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az avokádó magja ezen kívül gazdag oldható rostokban. Ezek segítik a gyomor- és bélrendszer működését. A magban található anyagok segítenek megelőzni a gyomorfekélyt, és a vírusos és bakteriális fertőzéseket. Az avokádó magja még a hasmenés leküzdésében is segít. Ezen kívül erősíti az immunrendszert, magas antioxidáns-tartalma lassítja a sejtek öregedési folyamatát, és még a kollagént is felszaporítja a bőrben.

De még a hajunk is hálás lesz érte, hiszen csillogóvá és korpamentessé képes azt tenni. Az avokádó mag kiváló az izom-és ízületi fájdalmak enyhítésére, energiát ad, és csökkenti a szorongást.

Ahhoz, hogy az avokádó magját hasznosítani tudjuk, távolítsuk el a barna bőrét, majd reszeljük le porrá. Az őrleményt 10 percig főzzük lobogó vízben, majd hagyjuk 5 percig pihenni. A massza már szinte bármibe belekeverhető, legyen szó salátáról, köretről, vagy húsételekről, tésztákról. Azt is megtehetjük, hogy a lehűtés után porrá őröljük, így sokáig el tudjuk tartani.


avokádó

Saját avokádó növényed is lehet a magból. – Fotó: Shutterstock

  • Szárítsd ki és őröld porrá! – A szárított, ledarált avokádó mag kiválóan használható smoothie-kban, müzliben, vagy akár joghurtban. Egy teáskanálnyi elég belőle, hogy felturbózza az egészséged!
  • Teaként is megfőzheted – A reszelt magból készített főzet igazi immunerősítő csoda, különösen a téli időszakban.
  • Bőrápolásra is tökéletes – Az avokádó magjából készült por remek természetes bőrradír alapanyag, amely gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket, miközben táplálja a bőrt.

Figyelem! Az avokádó magját mindig alaposan mosd meg, szárítsd ki, és csak kis mennyiségben fogyaszd! A kutyákat viszont tartsd távol tőle, mert számukra veszélyes lehet, hiszen fulladást okozhat!

Saját avokádó? Egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnád!

Az avokádó magjából még saját avokádó növényed is lehet. Az avokádómag hajtatásához szúrj három fogpiszkálót a magba úgy, hogy a mag csúcsos fele felfelé, lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen. Ezek fogják tartani a magot végig, a csírázás alatt. A pohárba annyi vizet tölts, hogy a magot félig lepje el, majd tartsd meleg helyen, és a mag 2-6 hét alatt ki fog csírázni. Amint a növény eléri a körülbelül 15 cm-es magasságot, vágd vissza a felére, hogy még erősebbek legyenek a gyökerei. Amikor pedig megjelennek a levelei, nyugodtan ültesd el egy cserép virágföldbe.


Fontos, hogy sok fényre van szüksége, de tartsd távol a közvetlen napsugárzástól. A földjét folyamatosan nedvesen kell tartani, de nem panghat alatta a víz. Amikor az avokádó a növekedési időszakában van, tápoldatra van szüksége, melyben egyenlő arányban nitrogén, foszfor és kálium van.

Az avokádót minden tavasszal át kell ültetni, és metszésre is szüksége van, amint 30 cm lesz a magassága. Vágd vissza a felére, így új leveleket és hajtásokat tud hozni. Ezeket az új hajtásokat is csípd vissza, amikor nagyobbak lesznek, mert így lesznek szép elágazások a növényen.

Ha túlöntözöd, a szára petyhüdté válik, levelei pedig összepöndörödnek, ellenben ha túlságosan kevés vizet adtál neki, akkor a levelei elszáradnak és lehullanak.

Az avokádó tehát igazán egészséges, ezért a húsát és a magját is érdemes felhasználni.