Mi történik az agyunkkal, ha hosszú távon jól étkezünk?

Egy 15 éven át tartó svéd kutatás több mint 2400 idős ember étkezési szokásait és egészségét követte nyomon, hogy erre a kérdésre választ adjon. Az eredmények nemcsak izgalmasak, de szó szerint életbevágóak!

A kutatók nemcsak azt nézték, ki mit eszik, hanem azt is, hogyan hat mindez az időskori krónikus betegségek – különösen a demencia – kialakulására. A résztvevők étrendjét három jól ismert diétás modell (MIND, AHEI és aMED) alapján pontozták, és külön vizsgálták az úgynevezett gyulladást serkentő ételek hatását is.

És mit találtak? Azok az emberek, akik szív- és agybarát étrendet követtek, lényegesen lassabb ütemben mutatták a demencia és a szív-ér rendszeri betegségek jeleit.

Milyen ételeket fogyassz az agyad egészségének megőrzése érdekében?

A mediterrán diéta nagyszerűen támogatja többek között az agy egészségét is, mely bővelkedik:

1. zöldségekben,
2. gyümölcsökben,
3. hüvelyesekben,
4. teljes kiőrlésű gabonákban és
5. telítetlen zsírokban.

Ezzel szemben a kutatás eredményei szerint azok, akik sok feldolgozott élelmiszert, telített zsírt, cukrot és finomított szénhidrátot fogyasztottak, nagyobb eséllyel és gyorsabban szembesültek a fent említett betegségekkel.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem az számít, mit ettél tegnap, hanem hogy mit eszel hónapokon, éveken át. Egy rendszeresen fogyasztott saláta, egy gyakori avokádós reggeli vagy a teljes kiőrlésű kenyér mind-mind védelmet nyújthatnak az agynak.

reggeli

Az egészséges étkezés hosszú távon valóban kifizetődő – Fotó: Shutterstock

A kutatás arra is rávilágított, hogy az egészséges étkezési szokások sajnos ritkábban fordulnak elő azoknál, akik idősebbek, kevesebbet mozognak, egyedül élnek vagy alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeznek. Ez pedig újabb társadalmi kihívásokat vet fel.

Szakértők szerint a mediterrán és a MIND-diéta nem csupán trendek: valódi eszközök lehetnek a jobb életminőséghez időskorban is. És bár a változás nem egyik napról a másikra történik, az egészséges étkezés hosszú távon valóban kifizetődő – az agyunknak is.

Forrás: eatingwell.com