A bodzavirág kisütése a Bakonyban tipikusan olyan fogás, amit a helyiek a nagymamáiktól lestek el, és ma is büszkén mutatnak meg. Inkább desszert ez, mint palacsinta, de annál nagyobb élményt nyújt.


A palacsintatésztában sült bodzavirág hozzávalói

A bakonyi „bodzapalacsinta” titka nemcsak a tésztájában rejlik, hanem abban is, hogyan bánunk a virággal.

Íme a hozzávalók egy bőséges adaghoz:

  • 1 kg liszt
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • tej (amennyit felvesz)
  • ásványvíz vagy szódavíz
  • zsír vagy olaj a sütéshez

Így készül a ropogós, illatos bodzapalacsinta

A tészta elkészítésénél figyeljünk arra, hogy a megszokott palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kapjunk – inkább az amerikai palacsinta állagához hasonlóan. A hozzávalókat keverjük csomómentesre, habverő segítségével is dolgozhatunk. Ha túl sűrű lenne, egy kis tejjel vagy szódavízzel hígítsuk, de maradjon testes, hogy a virágokat szépen be tudja vonni.

A bodzavirágok gyűjtésekor fontos szabály, hogy csak tiszta helyről szedjük őket, távol az úttól vagy más szennyeződéstől. A virágokat nem szükséges megmosni, hiszen ezzel az értékes virágport is lemosnánk róluk. A virágtányérokat száruknál fogva mártsuk bele a tésztába úgy, hogy a szár kívül maradjon. Ezután kicsit mozgassuk meg a tésztában, hogy minden része jól bevonódjon, majd hagyjuk lecsepegni, hogy a sült tésztán túl a bodza íze is érvényesülhessen.

A forró zsiradékban süssük ki őket – ez valamivel tovább tart, mint egy hagyományos palacsintánál, mert a virág közepe is át kell süljön. Akkor van kész, ha aranybarna színt kap. Papírtörlőn csöpögtessük le a felesleges zsiradékot, majd porcukorral – akár fahéjas változatban – megszórva tálaljuk. Akkor tökéletes, ha kívül enyhén roppanós, belül pedig puha és telt ízű.


Egy másik változat – darabolt bodzával

Aki szereti az egyszerűbb megoldásokat, az is jól jár: a bodzavirágokat le is lehet csipkedni a szárukról, és egyszerűen belekeverni a palacsintatésztába, majd a megszokott módon kisütni. Ez a verzió is finom, bár kevésbé karakteres ízvilágot ad, mint az egész tányér kisütése.

Ez az egyszerű, de különleges desszert nemcsak a természet szeretetét mutatja meg, hanem a hagyományos, nagymamák által őrzött konyhai tudást is – a Bakonyban ez is kincset ér.

Forrás: veol.hu

Indexkép: Pixabay