Hangulatjavító ételek

Az elfogyasztott ételek hatással vannak szervezetünk működésére. Már számos zöldségről, gyümölcsről és gyógynövényről bebizonyosodott, hogy pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek, és mindannyian tudjuk, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend a hosszú élet és a betegségek megelőzésének egyik kulcsa. Az ételekkel azonban nemcsak a testi, hanem a mentális tünetek is enyhíthetők, és vannak olyan élelmiszerek is, melyek kimondottan hangulatjavító hatásúak – ezeket gyűjtötte össze cikkében a mindmegette.hu.

A sok cukor és a feldolgozott szénhidrát a depresszió és a szorongás melegágya, így alapszabály, hogy ezek túlzott fogyasztását érdemes kerülni. Az egészséges bélflóra ugyanis hatással van az agyunkra is, ezért az egészséges ételeket fogyasztó embereknek a mentális egészségük is jobb. Ennek érdekében a következő élelmiszereket érdemes beiktatni a mindennapi étrendünkbe.

Zsíros halak, olajos magvak

Az ómega-3 zsírsavak csökkentik a depressziós tüneteket. Ómega-3 található a zsíros halakban, például a lazacban, a makrélában, a szardíniában, illetve a dióban, a chia magban és a lenmagban is.

Összetett szénhidrátok

Az összetett szénhidrátok – teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és keményítőtartalmú zöldségek – biztosítják az agy folyamatos glükózellátását, serkentik a szerotonin termelődését, ami hozzájárul a nyugalom érzéséhez és a jó közérzethez.

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségeknek és gyümölcsöknek magas az antioxidánstartalma, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, melyek támogatják a szervezet működését, az általános egészséget, így jótékonyan hatnak a mentális egészségünkre is.

zöldségek

A zöldségeknek és gyümölcsöknek magas az antioxidánstartalma, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak – fotó: Shutterstock

Pulyka, csirke, tojás, magvak

A triptofán segíti a szerotonintermelést, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani pulykahúst, csirkehúst, tojást, tejtermékeket, dióféléket és magvakat. A legjobb, ha ezeket a triptofánban gazdag ételeket kombináljuk a szénhidrátokkal.

Fontos a rendszeresség

A fenti ételek nap mint nap helyet kell hogy kapjanak az étrendünkben, hiszen akkor tudják kifejteni pozitív hatásukat. Az egészséges életmód kulcsa a változatosság, tehát együnk minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, halat, magot, tejterméket és húsfélét.

Ételek az energiaszint növeléséért

Ha úgy érzed, hogy folyton fáradt vagy, csökken az energiaszinted, akkor mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyektől sokkal energikusabb leszel – a mindmegette.hu egy másik írásában ezeket gyűjtötte össze.

Tökmag

A tökmag rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért segítségével feltöltheted az energiaraktáraidat. Kiváló minőségű fehérjék, ómega-3 zsírsavak, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminok találhatók benne, továbbá ásványi anyagok: mangán, réz, vas, magnézium és foszfor. Ezek együttesen támogatják az immunrendszert, és csökkentik a fáradtságot.

Avokádó

Az avokádó nemcsak a jó zsírok forrása, hanem számos olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek jelentős mennyiségű energiát biztosítanak.

avokádó

Az avokádó számos olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyek jelentős mennyiségű energiát biztosítanak – fotó: Pixabay

Banán

A banán kiváló szénhidrátforrás, ezért tökéletes választás kimerültség esetén, ugyanis szinte azonnal felturbózza az energiaszintet. Emellett vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is gazdag, így csökkent energiaszint, tavaszi fáradtság esetén kiváló választás.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé teobromint tartalmaz, egy olyan természetes vegyületet, amelynek segítségével pillanatok alatt visszanyerheted az energiádat. A koffeinhez hasonló hatású: növeli a mentális aktivitást és felpörget.

Tojás

A tojás a kimerültség ellen is rendkívül hatásos: a benne található fehérje és B-vitaminok szinte egész napra megfelelő energiaforrást biztosítanak.