A szilvaszezon augusztustól egészen októberig tart, ilyenkor a piacokon és a szedd magad akciókon is bőséggel találkozhatunk ezzel a sokoldalú gyümölccsel. A szilva nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Fogyasztása támogatja a szív- és érrendszert, erősíti a csontokat, segíti az emésztést és hozzájárul a vérképzéshez is.
A szilva igazi konyhai jolly joker: készülhet belőle lekvár, pálinka, aszalvány, piték és kevert sütemények, de húsételek mellé is kiváló. Egy sült sertéstarja például mennyei, ha szilvával sütjük össze. Van azonban egy bökkenő: a szilva héja sokak számára zavaró, különösen lekvárban vagy húsos fogásokban. A pucolása pedig igencsak macerás lehet – hacsak nem ismerjük a trükköt, amitől gyerekjáték lesz a folyamat.
Fotó: Pixabay
A szilvapucolás titka: blansírozás
Aki szokott paradicsomot hámozni lecsóhoz vagy szószhoz, annak ismerős lesz a módszer.
A szilva végén (nem a szárrésznél) ejtsünk kereszt alakú bemetszést. Ezután dobjuk a gyümölcsöket forró, de nem lobogva forró vízbe egy-két percre. A hő hatására a szilva héja felpuhul, így könnyedén lehúzható.
A módszer hatékonyságát tovább fokozhatjuk, ha a forró vízből azonnal jeges vízbe tesszük át a gyümölcsöket. A hirtelen hőmérséklet-változás miatt a héj még könnyebben leválik, így szinte pillanatok alatt megszabadíthatjuk a szilvát a felesleges héjától.
Ez az apró trükk rengeteg időt és bosszúságot spórolhat meg mindazoknak, akik nagy mennyiségben dolgoznak fel szilvát lekvárfőzéshez vagy süteményekhez. Nem csoda, hogy a háziasszonyok odáig vannak érte!
Forrás: mindmegette.hu
Indexkép: Pixabay