Mit jelent az élelmiszerhamisítás és hogyan lehet harcolni ellene? Hogyan tudjuk kimutatni laboratóriumi és otthoni körülmények között például egy méz vagy fűszerpaprika esetében, hogy eredeti vagy hamis? Milyen teendők vannak élelmiszerhamisítás esetén, illetve kinek és milyen formában jelezheti ezt a fogyasztó vagy egy vállalkozás? Mit lehet tenni a fogyasztói bizalom megőrzése érdekében, hiszen egészségügyi kockázatai is lehetnek a hamisított élelmiszer fogyasztásának?
Ezen a héten is új adással jelentkezik a „MA Te mit eszel?”, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tudományos ismeretterjesztő sorozata, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával jöhetett létre. Ezúttal az élelmiszerhamisítás, a leggyakrabban hamisított élelmiszerek, valamint az áldozattá válás elkerülésének lehetőségei lesznek terítéken.
Sorozatunk immáron negyedik epizódjában szakértő kollégáink számos tévhitről, az élelmiszerhamisítás motivációiról és módszereiről rántják le a leplet. Az adásból többek között kiderül az is, hogy a kikristályosodó méz vagy a színében fakuló pirospaprika korántsem egyértelmű jelei a hamisításnak, de arról is szót ejtenek szakértőink, hogy a drágább termékek sem mindig biztonságosak ilyen szempontból.
A MATE szakértő kollégái számos tévhitről, az élelmiszerhamisítás motivációiról és módszereiről rántják le a leplet – fotó: MATE
Bemutatásra kerül, hogy az élelmiszerek útjának nyomon követése hogyan biztosítja a fogyasztók számára a teljes termékinformációt, és segít megelőzni a hamisított élelmiszerek megvásárlását.
Az ismeretterjesztő filmből és podcastból kiderül az is, hogy a leggyakoribb élelmiszercsalási módok közé sorolhatjuk a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő meghosszabbítását, átírását, termékek átcímkézését.
Az adásból többek között kiderül, hogy a kikristályosodó méz vagy a színében fakuló pirospaprika korántsem egyértelmű jelei a hamisításnak – fotó: MATE
A MATE közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. Nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.
A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, véleményezhetik a látottakat, hallottakat.
A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nem csak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.
Forrás, indexkép: MATE