Ha valaha is úgy érezted, hogy az emésztésed nem a legjobb, vagy szeretnél több rostot bevinni anélkül, hogy bonyolult ételeket főznél, akkor jó hírünk van: a megoldás édes és friss gyümölcs formájában érkezik! A rostban gazdag gyümölcsök nemcsak jót tesznek az emésztésnek és támogatják a bélflórát, de hosszabban eltelítenek, sőt még a vércukorszintet is segítenek egyensúlyban tartani, valamint az immunrendszert is erősítik.
Sokan a rost szó hallatán egyből a zabpehelyre vagy a teljes kiőrlésű kenyérre gondolnak, pedig egy marék málna például több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi brokkoli! És akkor még nem is említettük a narancsot, a szedret, körtét vagy az avokádót – utóbbi egy egészséges zsírokkal teli gyümölcs, amelynek 14 grammos rosttartalma igazi ritkaságszámba megy.
Az alma is nagyon sok rostot tartalmaz, de fontos, hogy a héját is elfogyaszd. A fügét is érdemes beépítened az étrendedbe, mely kiváló magnézium-, kálium- és kalciumforrás is. De a gránátalma és a kivi is szuper rostforrás!
Ezek a gyümölcsök nemcsak szuperegészségesek, de praktikusak is: nem igényelnek főzést, sőt némelyik pucolást sem – elég csak megmosni őket, és már eheted is! Ráadásul a változatosság is adott: az almát például mogyoróvajjal párosítva turbózhatod fel, míg a gránátalma vagy a kivi salátába szórva is mennyei.
A rostok kulcsszerepet játszanak az egészségünkben: támogatják a bélrendszert, segítik a testsúlykezelést, és hosszú távon csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát. Szóval ha legközelebb nassolnál, ne a chipshez nyúlj – egyél inkább egy marék málnát vagy egy lédús körtét!
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock