A növényekkel teli antwerpeni villamos a helyi tanács Neighbourhood in Bloom elnevezésű kezdeményezésének része volt még a múlt héten, számolt be az Euronews. Az 1-es vonalon közlekedő kocsit egy napra buja mobilkertté alakították át, ahol minden rendelkezésre álló helyre növényeket préseltek. A program célja, hogy ösztönözze a lakosokat a kertészkedésben való részvételre annak érdekében, hogy városukat zöldebb és egészségesebb hellyé varázsolják. A 35 méter hosszú villamoskocsi mozgó kertté alakítása talán másokat is arra ösztönöz, hogy kreatívan gondolkodjanak olyan terekről, amelyek kitöltésében növényeket használhatnak.

A kezdeményezés részeként a város központi kerületében élők növényeket és fákat kérhetnek a tanácstól városi kertjeik kialakításához. A kertek telepítésekor a kerületi tanács vállalja a szükséges föld biztosítását és a növények telepítését. a gondozás azonban már a lakók feladata.

villamos

A "guruló növényház" a városi kertészkedésre ösztönöz – fotó: euronews.com

A növények és a fák segítenek csökkenteni a hőmérsékletet a városokban, és enyhítik az úgynevezett "városi hősziget" hatást – ez az a jelenség, amikor az emberi tevékenység eredményeként a városi területek sokkal melegebbek, mint a környező vidéki részek. Ezen kívül a növények csökkentik a szennyezést és segítenek tisztábbá tenni a levegőt. Egy-egy zöld folt vonzza a fészkelő madarakat, mókusokat és a rovarokat is.