Az elmúlt év gyenge meggytermése után, amikor a tavaszi fagy és az óriási mennyiségű, júniusban lehulló eső sok kárt okozott, az idén a termelők bizakodóak voltak, hiszen sikeres volt a virágzás, rendkívül jó termést vártak.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint a 2020-as 60 ezer tonna körüli mennyiség után akár a 80-90 ezer tonnát is elérhette volna, de végül gyengén sikerült a terméskötődés, és nagy mennyiségű meggy hullott a földre, így csak közepes mennyiség várható.

A FruitVeB szekértői 2021. évben – a jelenleg látható állapotokból kiindulva – a 65 ezer tonna +/- 10% intervallumba becsülik a várható hazai meggytermést – olvasható a fruitveb.hu-n.

Idén is az időjárás a ludas

Az év jól indult a csapadékellátottság szempontjából, a tavaszi fagyok az idén is nagy károkat okoztak az ültetvényekben. Súlyosbította a helyzetet, hogy a virágzás utáni hetekben, amikor a terméskötődés zajlik, nem volt elég napos az idő. A hűvös és fényszegény napok nem kedveztek a termésfejlődésnek.

Az utóbbi évtizedek leghűvösebb áprilisának köszönhetően a virágzás csak lassan, körülbelül négy hétre széthúzódva zajlott le, az évszakhoz képest hűvösebb napok és a sok eső pedig megnövelte a moníliafertőzés veszélyét is.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a jelenleg fán lévő, becsült termésmennyiség nem feltétlenül egyezik meg a ténylegesen leszüretelhető, piacra kerülő mennyiséggel (kínálattal). A tényleges kínálatot befolyásolhatják még a negatív időjárási hatások és így a gyümölcshullás további folytatódása, ami jelenleg is zajlik.

meggy

A terméskötődés idején kevés volt a napfény, a vártnál kisebb meggytermés lesz – Fotó: pixabay

A termésbecslés vonatkozásában az is bizonytalanságot okoz, hogy az egy fára jutó alacsonyabb gyümölcs-darabszám milyen mértékben fog kompenzálódni az egyedi gyümölcsméret/gyümölcstömeg növekedésével. Sok reményre nem ad okot ebben a tekintetben az, hogy a virágzást követően kifejezetten fényszegény időszak volt, ami hátráltatta a gyümölcskezdemények intenzív sejtosztódását.

A szezon közel kéthetes csúszásban van, a konzervipar várhatóan csak június 23-25. között az ’Érdi bőtermő’ feldolgozásával kezdi meg a szezont.

A szezon csúszását valamelyest kompenzálhatja következő hetek várhatóan nagyon meleg időjárása, ami azonban további problémák felmerülését is okozhatja: a különböző érési idejű fajták szüretének összecsúszása, és így a szezon lerövidülése sincs kizárva.