A paprika a legtöbb kertben helyet kap. Nem is csoda, hiszen rengeteg finomságot lehet belőle készíteni, kezdve a töltött paprikától egészen a lecsóig. Azonban hiába fogyasztjuk rendszeresen, mégsem tudunk róla mindent. Például a paprika csumáját a legtöbben a komposztba dobjuk, pedig számtalan dologra hasznosíthatnánk!
Ezt tedd a paprika csumájával
Ha nyár, akkor eljön a paprika ideje. Akár nyersen a szendvics mellé, akár a salátában, akár lecsóként, akár a bográcsban készült ételekbe, a paprikának mindig helye van az ételeinkben. A legtöbben azonban a paprika csumáját egyszerűen a komposztba dobják, pedig ennél sokkal hasznosabb dolgokra is fel lehet használni.
Most még ott van a paprika a kertünkben, így érdemes pár szemet egy pár paradicsommal együtt zacskóba tenni és mélyhűteni, hogy télen ízesíteni tudjuk vele az ételeket. Ha pedig nem egész paprikákat szeretnénk lefagyasztani, a paprika csumája tökéletes arra, hogy előkapjuk a mélyhűtőből, és ízt adjunk hozzá a télen készült pörkölthöz, halászléhez.
A legegyszerűbb mód pedig a paprika csumájának eltávolítására az, ha megfogjuk a paprika szárát, és egy kicsi csavarással benyomjuk, majd a magházzal együtt kihúzzuk azt. Így a paprika egyben marad, a csumát pedig felhasználhatjuk később. Ha például erős a paprika, akkor a csumája az egyik legcsípősebb része, így érdemes ezt is eltenni és később felhasználni egy olyan ételhez, amit szeretnénk egy kissé fűszeresebbé tenni általa.
De a megszárított magok is kiválóak lehetnek a jövő évi paprika palántákhoz. A paprika csumája tehát igazi kincs, ezért ne dobjuk ki!
Erre van szüksége a paprikának júliusban
Az étkezési paprika egyáltalán nem igénytelen növény, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük. De nemcsak vízre van szüksége, hanem tápanyagokra is, ezért sokat tehetünk a bőséges termésért, ha még a palánták elültetése előtt trágyázzuk a talajt, majd a paprika virágzását követően folyamatosan, kis adagokban pótoljuk a paprika számára a tápanyagot. Így tudjuk biztosítani, hogy a virágokból szép termés fejlődhessen. Virágzásig biztosítani kell a kiegyensúlyozott nitrogénellátást, míg a termésképzés alatt a paprika káliumigénye nő meg. A kalcium hiánya csúcsrothadást okoz, de figyelni kell a paprika folyamatos mikroelem ellátására is. A tenyészidőszak végén a tápanyagigénye csökken.
A paprika csumája nem a szemétbe való. Fotó: Shutterstock
Arra is ügyeljünk, hogy a paprikának rendszeresen ellenőrizzük a támrendszerét. A folyton növő paprika esetében nagyon fontos, hogy ne bokrosodhasson túl a növény, ekkor ugyanis nem lesz elég energiája virágozni, és termést növeszteni.
A paprika esetében is fontos a metszés. Az 5-7 cm magasságot elérő első hajtások közül ki kell választani a legszebbet, és a többit tőből el kell távolítani. Erős növekedés esetén az első elágazás alatti levélhónaljakból is fejlődhetnek hajtások, melyeket szintén tőből kell eltávolítani.
Ha a paprika nem elégedett
Hiába érezzük úgy, hogy mindent elkövettünk a paprika palánta nevelése és ültetése során, lehet, hogy a paprika ezzel nem ért egyet. Ekkor pedig megtorpan a palánták fejlődése. Az egyik ok az lehet, hogy a paprika érzékeny a talajra. A túlságosan kötött, köves vagy rosszul szellőző talaj megnehezíti a gyökerek fejlődését, így a paprika növekedése is lelassulhat. Fontos, hogy a paprikát jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba ültessük, és ha szükséges, javítsunk rajta komposzttal vagy érett trágyával. Azért, hogy a tökéletes talajt meg tudjuk adni neki, érdemes magaságyásba ültetni a paprika palántáját.
A tápanyagokkal is nagyon kell vigyázni a paprika esetében. A túl sok műtrágya ugyanolyan káros lehet, mint a tápanyaghiány, ezért inkább természetes, lassan oldódó tápanyagokat adjunk neki.
Az öntözés is nagyon fontos a paprika szempontjából Ha túl száraz a talaj, a paprika palántáinak gyökerei nem tudnak megfelelően fejlődni, de ha túl nedves, akkor akár el is rothadhatnak. Tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt, de ne hagyjuk pangani a vizet.
A paprikát gyakran támadják meg különféle gombás betegségek, de a levéltetvek, atkák vagy egyéb kártevők is. Ekkor pedig a paprika fejlődése megáll vagy lelassul. Éppen ezért érdemes rendszeresen átvizsgálni a növényt és azonnal lépni, ha betegség vagy kártevő jeleit látjuk a paprikán.
Fontos, hogy a paprika palánták érzékenyek az átültetésre. Ha a gyökerek megsérülnek, stresszes állapotba kerülnek, és idő kell, mire újra növekedésnek indulnak.
Rossz szomszédság, kevés paprika
A paprika nemcsak a gondoskodásra igényes, de a szomszédaira is. A sárgarépát például nagyon kedveli, hiszen annak gyökerei segítenek a paprika számára ellazítani a talajt. Ráadásul lombjával árnyékot biztosít a paprika számára, így megvédi a talaj kiszáradását. De a hagyma és a fokhagyma se álljon túl távol a paprikától. Mindkettő természetes rovarriasztó, így segítenek távol tartani a paprikától a kártevőket.
A kukorica megvédi a paprikát a széltől és kellő árnyékot biztosít számára, míg a borsó megköti a nitrogént a talajban, amelyik fontos tápanyag a paprika számára.
Akadnak azonban olyan növények is, amelyeket még véletlenül sem szabad a paprika közelébe vetni, ültetni. Ne ültessük a paprikát káposztafélék vagy édeskömény közelébe. De a paprikát a kajszibarackfa közelébe se ültessük, mivel vannak olyan gombabetegségek, amelyek könnyedén át tudnak terjedni a gyümölcsfáról a paprikára. Éppen ezért nem árt, ha mielőtt belevágunk a veteményezésbe, utánanézünk, hogy melyik növénynek melyik lesz az ideális társnövénye. A legjobb, ha egy papírlapon előre megtervezzük, hogy mit hova fogunk vetni, ültetni. Így természetes módszerekkel védhetjük meg a növényeinket a különféle betegségektől és kártevőktől.
Mindenkinek bőséges paprikatermést kívánunk!