Kukorica vagy kalászos után vetett kalászosokban a Fusarium fajok szaporítóképletei a talajban felszaporodhatnak. A mikotoxint termelő Fusarium fajok elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át, innen támadják meg a növényeket.

Az ellenük való védekezés alapeleme, hogy csökkentsük az áttelelő képletek számát, és így a jövő évi fuzáriumfertőzés erősségét is.

A Hechta Talajőr hatóanyaga a Bacillus subtilis baktériumfaj.

A Bacillus baktériumtörzsek elsősorban a talajból fertőző növényi kórokozókat gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, szklerotínia, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). Különösen a fuzáriumfajok ellen hatékonyak. Emellett növényi növekedést serkentő hatásúak. A Bacillus baktériumok élettérfoglaló stratégiájuk révén is gyorsan és nagy számban képesek a gyökérfelületen megtelepedni, így gyakorlatilag kiszorítják onnan a kórokozó gombákat.

A Bacillus subtilis több mint hetvenféle antibiotikumot képes előállítani, így e nemzetség fajai közül a legtermelékenyebb. Az antibiotikumok a talajban csökkentik a növényeket fertőző gombák felszaporodását és fertőzését.

Laborkísérletek során a fuzáriummal oltott Petri-csészében jól látszanak a jellegzetesen lila színű fuzáriumtelepek, amelyek teljesen befedik a Petri-csészét. Ha a Petri-csésze felső és alsó pontjára Bacillus subtilis hatóanyagú Talajőrt cseppentünk, az jól látható módon visszaszorítja a fuzáriumtelepeket. Az Amalgerol®-lal megerősített Talajőr pedig erőteljes baktériumtelepeket hoz létre, teljesen visszaszorítva a fuzáriumfertőzést.

hechta

Fotó: Hechta Kft.

Emellett a Hechta Talajőr Priestia sp. baktériumtörzseket is tartalmaz, amelyek a mezőgazdasági talajokban fontos szerepet játszanak a tápanyag-körforgásban azáltal, hogy lebontják a szerves anyagokat, és oldható, a növények számára felvehető formába alakítják a foszfort, elősegítve a növények növekedését. Tanulmányok kimutatták, hogy a Priestia baktériumok képesek növelni a foszforfelvételt olyan növényekben, mint a búza és a kukorica, így javítva a hozamot.

A legtöbb baktériumkészítmény hatóanyaga élő baktériumokból áll, ezért ezen termékek eltarthatósága korlátozott. A Talajőr nem élő baktériumokat, hanem baktériumspórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállóak, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is. A spórák csíraképességüket hosszú ideig képesek megtartani kedvezőtlen körülmények között, ugyanakkor a talajra permetezve és beforgatva, kedvező körülmények közé kerülve rohamosan csírázásnak indulnak és fölszaporodnak.

A Hechta Talajőr kijuttatható a kalászosok vetése előtti talajelőkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal, vagy kelés után az őszi gyomirtásokkal egy menetben. Ekkor a kijuttatás után nem dolgozzuk be a készítményt a talajba, de előnyös a kijuttatást egy csapadékos időszakot megelőzően elvégezni, hogy az eső a készítményt bemossa a talaj felső rétegébe. Az Agrár-ökológiai Programban a Hechta Talajőr használata 2 pontot jelent.

Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag: Amalgerol® növénykondicionáló készítmény (25 liter) + 3 liter Hechta Talajőr.
Dózis: Amalgerol® 2–4 l/ha + Hechta Talajőr 0,3–0,6 l/ha.
A csomag tartalma 8–10 hektár kezelésére elegendő, a fertőzési nyomás figyelembevételével.

Az Amalgerol® tápanyagot és életteret biztosít a talajbaktériumok számára, amelyek az Amalgerol®-kezelés következtében erőteljes szaporodásnak indulnak. Amennyiben egy baktériumfajt juttatunk a talajba, hogy ott elszaporodva különböző kedvező hatásokat érjünk el, az Amalgerol®-kezelés segítségével növeljük a bejuttatott baktériumkészítmény túlélési esélyeit, és segítjük a fölszaporodását.

hechta

Ez a cikk a Kalászos útravaló című Agroinform TechMagban jelent meg. A magazin legfrissebb számát itt tudod végiglapozni:

Az Agroinform TechMag összes megjelent számát megtalálod a Magazin menüpont alatt.