Te is kávéval indítod a napot? A legtöbben így vagyunk ezzel, így nem csoda, hogy a kávé olyan népszerű, hogy még világnapot is kapott! Ma van ugyanis a kávé világnapja. A statisztikák szerint csupán a víz az, amelyik folyadékból többet fogyasztunk, mint a jó, forró feketéből. Ideje tehát, hogy tölts magadnak egy finom csésze kávét, és tudj meg mindent a kedvenc italodról!


Ma van a kávé világnapja

A kávé világnapja Japánból ered. Először 1983-ban tartották meg, de hivatalosan csupán 2009 óta ünnepeljük szeptember 29-én a kávé világnapját.

A kávé felfedezéséről több történet is kering. A leghitelesebbnek tartott szerint a XIV. században egy etióp kecskepásztor arra lett figyelmes, ha kecskéi, amikor egy bokor piros termését legelik, nagyon felélénkülnek. A pásztor gyűjtött néhány bogyót, és elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek belőle, és úgy vélték, igazán hatásos élénkítő.

Magyarországon először 1714-ben nyílt kávéház. A kávéházak nem csupán vendéglátó egységek, hanem a kulturális, a politikai és a művészeti élet központjai is voltak. Az 1848-as magyarországi forradalom, de a nagy francia forradalom és az amerikai polgári forradalom is egy-egy kávéházból indult el. A márciusi ifjak a Pilvax kávéházban írták meg a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

A mérték nagyon fontos a kávé esetében

A kávé klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, így az agyba is, ahol az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban sok minden befolyásolja, így többek között az ital koffeintartalma, a kávészemek minősége és az elkészítés módja is.

A fogyasztását követően a koffein a véráramba jutva az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki hatását. Befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését, továbbá gátolja a testünkben a fáradtságot jelző anyag, az adenozin hatását. Az adenozin fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában. A koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy fenntartsa az éberséget. Ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, amely oka lehet a koffein fejfájás-csillapító hatásának.


A koffein felgyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, ellazítja a hörgőket, és kissé növeli a gyomorsavtermelést. Emellett gyorsítja az anyagcserét és vízhajtó hatása is van. Ezért nagyon fontos, hogy ne éhgyomorra fogyasszuk, és az esti lefekvés előtt sem ajánlott meginni belőle egy csészével, ha jól szeretnénk aludni.



Egyáltalán nem mindenki számára ajánlott a kávé fogyasztása, sőt, akár veszélyeket is hordozhat, vérnyomásemelő hatása miatt. Nem ajánlott a fogyasztása gyermekek számára, és a várandósság alatt sem. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli hatását befolyásolhatja, ezért nem javasolt, hogy ha gyógyszert szedünk, azt kávéval vegyük be, vagy közvetlenül a bevétel előtt, vagy utána kávét fogyasszunk.


Ugyanakkor kutatások szerint a koffeinnek is szerepe lehet az idős korral gyakran együtt járó szellemi hanyatlás megelőzésében, a szellemi frissesség megőrzésében. Napi 300 mg koffein elfogyasztása még anélkül stimulálja egy felnőtt szervezetét, hogy károsítaná azt. Egy csésze, vagyis 2 deciliter kávéban átlagosan 90-180 milligramm koffein van. A kávét készítsük el jól, fogyasszuk mértékkel, és akkor jót fog tenni a szervezetünkkel.


kávé

Napi 2 csésze kávénál ne igyunk többet – Fotó: Shutterstock

Napi egy-két csésze kávé antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet a krónikus betegségek és a rák megelőzésében. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, Tágítja az agyi ereket, megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, így átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet azonban rohamos teljesítménycsökkenés követ.


A koffeinmentes kávéban is van koffein. Viszont legalább 5 csészével kell elfogyasztanod ahhoz, hogy egy csészényi hagyományos kávé koffeintartalmát a magadénak tudhasd.

Ismerd meg a kávét


  • Brazília termeli a világ kávéjának a 40%-át.
  • A kávé két fő típusa az Arabica és a Robusta. A Robusta savasabb, kesernyésebb ízű és magasabb koffeintartalommal rendelkezik. Az Arabica lágyabb, enyhén savas ízű és alacsonyabb a koffeintartalma.
  • A legnagyobb kávéfogyasztó országok az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, amelyek együttesen a világ teljes fogyasztásának a 65 százalékát adják. Az amerikaiak átlagosan 400 millió csésze kávét fogyasztanak naponta.
  • Világszerte évente 500 milliárd csésze kávét fogyasztunk. Ez naponta 1,37 milliárd csésze.
  • A legjobban fejlődő gazdasági ágazat a kávézóké. Évente 7 százalékkal nő a számuk világszerte.
  • Európában nem igazán számítunk kávéfogyasztó nagyhatalomnak az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztásunkkal. Ezzel szemben a finnek évente 12 kilogramm kávét fogyasztanak.
  • A világ egyik legdrágább kávéja a Kopi Luwak. A kopi indonézül kávét jelent, a luwak pedig a cibetmacska szumátrai elnevezése. A vadmacska a kávéfák tetején él, és csak annak termését eszi. Az érett bogyót ugyan megeszi, de a kávébabot nem tudja megemészteni, ezért az a bélrendszerén keresztül ürülékként távozik, melyből kinyerik a kávét, majd megpörkölik azt. A macskák bélrendszerében olyan enzimek találhatók, melyek csökkentik a kávé kesernyés ízét, koffeintartalmát és a savasságát. A kávéfajta azért annyira drága, mert évente mindössze pár száz kilogrammot tudnak összegyűjteni belőle.
  • A magyar származású Francesco Illy találta fel a kávé vákuum csomagolását.
  • Az instant kávé feltalálását az 1930-as években a kávétúltermelés hozta el. Annyira sok volt a kávé, hogy nem tudtak vele mit kezdeni, így a brazil kormány felkérte a Nestlét, hogy tegye hosszan eltarthatóvá a felhalmozódott kávékészleteket. Az azonnal oldódó kávégranulátum 100 százalékig kávé, csupán a vizet vonták ki belőle. Így kezdődött a Nescafé története.
  • A magyar szájhagyományban a „fekete leves” kifejezés is a kávéval kapcsolatos. A váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, akit egy ebédmeghívás ürügyével akart elcsalni magához. Thököly el is ment, de elővigyázatosságból rögtön ebéd után távozni szeretett volna. Erre az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Ez volt a kávé, aminek elfogyasztása után elfogták és az isztambuli Héttorony börtönbe zárták.


  • A legrégibb és leghíresebb kávékészítési módszer a török kávé készítése. Ennél az eljárásnál a pörkölt kávét többször átdarálják, majd egy hosszú nyelű, sárgaréz edényben cukorral együtt főzik úgy, hogy minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, és kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, hogy a zacc hamarabb leülepedjen.
  • Hazánkban mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az ún. „kotyogó”. Ebben a víz alulra kerül, fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A felforrósodó víz szinte átpréselődik a kávérétegen, így oldva ki a kávéból a hatóanyagokat. A nevét onnan kapta, hogy a csőben, amin keresztül kifolyik a kávé, egy súly található, amely a kávé főzése közben kotyogó hangot ad ki.