Ősszel nem csak a falevelek színesednek, hanem a piacok pultjai is roskadoznak a jobbnál jobb, egészséges finomságoktól. A frissen szedett almák, roppanós körték, édes szőlőfürtök és a sütőtök narancssárga ragyogása mind-mind tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. De tudtad, hogy ezek az őszi csemegék akár a rákos megbetegedések megelőzésében is segíthetnek?

Miért érdemes szezonális zöldséget-gyümölcsöt választani?

Az orvosok és a dietetikusok is rendre hangsúlyozzák: a szezonális étkezés nemcsak pénztárcabarát, hanem egészségesebb is.

Az őszi termények ilyenkor a legfrissebbek, legtöbb bennük a tápanyag, és számos kutatás szerint több olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek támogatják a szervezet természetes védekezőképességét – sőt, egyesek még a daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak - tudjuk meg az nlc.hu írásából.

Íme az őszi szuperhősök listája

  • Szőlő: Nemcsak finom, de a benne található rezveratrol és flavonoidok igazi antioxidáns bombák! Ezek a vegyületek segíthetnek semlegesíteni a káros szabad gyököket, és több kutatás szerint hozzájárulhatnak a rák megelőzéséhez is.
  • Alma: Az alma a magyarok egyik kedvenc őszi gyümölcse – nem véletlenül! Rostban, flavonoidokban és polifenolokban gazdag, amelyek segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kockázatát.
  • Körte: Magas rosttartalmával támogatja az emésztést, a benne lévő polifenolok pedig védik a sejteket a károsodástól. Kiváló nassolnivaló, ami az egészségedet is óvja.
  • Birsalma: Igazi antioxidáns- és rostforrás, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású is. Egy kis birsalmasajt vagy kompót csodákat tehet!
  • Sárgarépa: A sárgarépa a karotinoidok királynője – ezek a vegyületek védenek többféle daganattípus ellen. Ropogtasd nyersen, vagy készíts belőle színes salátát!
  • Cékla: Betalain- és antioxidánstartalma révén segíthet a szabad gyökök semlegesítésében. Egy kis sült céklával nem csak a tányérod, de az immunrendszered is színesebb lesz.
  • Káposztafélék (pl. fejes káposzta, kelkáposzta, brokkoli): Tele vannak glükozinolátokkal, amelyek a szervezetben rákellenes hatású vegyületekké alakulnak át. Egy jó kis káposztasaláta vagy párolt brokkoli tehát nem csak finom, de egészségvédő is!
  • Sütőtök: Magas béta-karotin- és karotinoidtartalma miatt igazi védőpajzs lehet többek között a tüdő- és emésztőrendszeri daganatok ellen. Sütve, levesnek vagy pürének is mennyei!

Ezek a szemek nagyon sokat tesznek érted

A sárgarépáról régóta tudjuk, hogy nem csak szebben fogunk fütyülni tőle, de fogyasztása nagyban hozzájárul a szem egészségéhez. Azonban a legújabb kutatások szerint a szőlőszemek is ringbe szállnak a répa mellett, és harcolnak szemünk egészségéért. A tanulmány szerint 4 hónap után, már napi néhány maréknyi szőlő is javította a szem egészségének kulcsmarkereit az időseknél - tudtuk meg a senior.hu cikkéből.


zöldség gyümölcs ősz

A szezonális gyümölcsök és zöldségek nagyon egészségesek. – Fotó: Shutterstock

Mindez annak köszönhető, hogy a szem degenerációjának nagy része az oxidatív stressz következménye, a szőlő pedig gazdag a stressz ellen harcoló antioxidánsokban. A vizsgálatokat a Szingapúri Nemzet Egyetem kutatói végezték, az eredmények pedig szignifikáns növekedést mutattak a makula optikai pigment-sűrűségében, plazma antioxidáns kapacitásában és a teljes fenoltartalomban.

A szőlő az antioxidánsok és más polifenolok természetes forrása, képes az oxidatív stresszt csökkenteni, így jó hatással van a retinára, például a makula optikai pigment-sűrűség javulása által. A szőlő 80 százaléka víz, mégis kiemelkedő jelenőségű az egészségünk szempontjából. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe, vagyis vércukorszint-emelő hatása közepes. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó. A szőlő csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb izületi panaszok csökkentésében.

Magas A-, B-, C-, és K-vitamin tartalma mellett remek kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavforrás. Segít karbantartani az immunrendszert, és a szellemi és fizikai erőnlétet. Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel gátolja a hisztamin képződését, így segít csökkenteni az allergiás tüneteket.

Hátráltatja a daganatképződést, és javítja a hosszú távú memóriát. Minél érettebb, annál több benne az antioxidáns. Mivel hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni, és mag nélküli fajtákat fogyasztani.

Ne feledd, a változatos, szezonális étkezés nemcsak finomabb, de egészségesebb is! Fogyaszd bátran ezeket az őszi finomságokat, és tedd meg az első lépést a betegségek megelőzése felé – az egészséged garantáltan hálás lesz érte! A legtöbbet pedig akkor teszed az egészségedért, ha minél többet közülük te saját magad termelsz meg a kertedben!