A cékla igazán finom, ráadásul nagyon egészséges is. Azonban vannak olyan titkai, amelyekre nemrég derült csak fény. A cékla leve ugyanis igazán különleges dologra képes.

Elképesztő dolog derült ki a cékla levéről

A University of Exeter kutatói a Free Radical Biology and Medicine folyóiratban megjelent tanulmányukban a céklalé hatásait vizsgálták fiatalabb és idősebb résztvevőknél - tudjuk meg az origo.hu írásából. A vizsgálatban résztvevők két héten keresztül céklalé koncentrátumot kaptak, és amíg az idősebbeknél vérnyomáscsökkenés volt tapasztalható, a fiatalabbaknál nem mutattak ki ugyanilyen hatást.

A kutatás szerint a vérnyomás csökkenése összefügghet a szájüregi baktériumok változásával, mivel a céklalé képes volt visszaszorítani károsnak tartott mikrobákat, és helyreállította a száj egészségesebb egyensúlyát. Ha ez az egyensúly a káros baktériumok felé tolódik, a szervezet kevésbé képes a zöldségekben található nitrátot nitrogén-monoxiddá alakítani, amely elengedhetetlen a rugalmas, egészséges erekhez, és kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

Az idősebb emberek szervezete kevesebb nitrogén-oxidot termel, emiatt hajlamosabbak a magasabb vérnyomásra. Ez szív- és érrendszeri szövődményekhez, például szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet. 


magas vérnyomás

A cékla sokat segít az időskori magas vérnyomás ellen. Fotó: Shutterstock

Dr. Lee Beniston, a BBSRC ipari partnerségekért felelős igazgatóhelyettese elmondta:

Ez a kutatás jó példa arra, hogyan segít a biotudomány megérteni az étrend, a mikrobiom és az egészséges öregedés összefüggéseit. Azáltal, hogy bemutatja, miként hat az étrendi nitrát az idősebbek szájüregi baktériumaira és vérnyomására, új lehetőségeket nyit az érrendszeri egészség javítására.

Ezért legyél óvatos a céklával

Habár a cékla nagyon finom és egészséges, óvatosan kell bánni a fogyasztásával, hiszen okozhat kellemetlen perceket is. Akár allergiás tüneteket is kiválhat, de a benne lévő fruktán is okozhat egészségügyi panaszokat, puffadást, görcsöket és akár hasmenést is. Így hát mértékkel kell fogyasztani.


Mivel a cékla gazdag oxalátokban, ezért hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, így aki hajlamos erre, vagy volt már veseköve, óvatosan fogyassza a céklát. A cékla fogyasztása után elszínezheti a vizeletet, mely a rózsaszíntől a mélyvörösig terjedhet. Szerencsére ez a mellékhatás nem veszélyes, és magától rendeződik is a helyzet, amint csökkentjük a cékla fogyasztását.

Hasonlóan színezi el a székletet is, vöröses színűre, de ez is ártalmatlan jelenség. A cékla magas nitráttartalma gyomorgörcsöket és egyéb gyomorproblémákat is okozhat, és a nitrátok miatt nem ajánlott a fogyasztása várandós hölgyek részére se. A várandós hölgyek érzékenyebbek a nitrátok jelenlétére, mely fejfájást, szédülést, gyengeséget is okozhat.

Nem csak a cékla, a gyökérzöldségek is hajlamosak a magas nitráttartalomra, emiatt nem ajánlott, hogy ezekből készítsünk bébiételt gyermekünk számára. Ezért fontos, hogy inkább ökológiai termesztésből származó céklát fogyasszunk, vagy otthon termesszük a céklát.

A cékla jótékony hatásai

A cékla igazán finom salátaként, céklaléként, de még grillezve is. Dúskál antioxidánsokban, melyek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásaitól, így például a ráktól is. Rengeteg vasat, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz, emellett bőségesen ellát minket vitaminokkal is.

Piros színét a benne lévő pigmenteknek köszönheti, mely neve a betacianin. Kutatások igazolták, hogy különösen hatásos emiatt a máj-, a vastagbél- és a bőrrák ellen. Mivel nitrátban is gazdag, hatásos vérnyomáscsökkentő szer, hiszen segít kitágítani az ereket. Ehhez mindössze napi 2,5 deciliter céklalevet kell elfogyasztanunk, ami nem csak egészséges, de nagyon finom is. Méregtelenítő és zsírégető hatása miatt tökéletes társunk lehet a fogyókúrákban is. Erős májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig segít a zsírok lebontásában. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.

A betain gyulladáscsökkentő is, és megelőző hatása is van. Nitrát tartalmának köszönhetően segíti a szervezet oxigén felhasználását, így edzések alatt is számíthatunk rá. Ha edzés előtt fogyasztjuk, kevésbé fogunk elfáradni, ha utána, akkor segít az edzés utáni regenerálódásban. Az állóképességet is javítani fogja. C vitamin tartalma kimagasló, így igazi immunrendszer bomba. De pontosan emiatt segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja. Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is.

Szinte valamennyi B vitamint tartalmazza, így hatásos a daganatos megbetegedések leküzdésében. A vasforrások közül a szervezetünk a legjobban a céklában található vasat tudja hasznosítani.

A legjobb pedig, ha a kertünkben terem meg a cékla.