A „szuperélelmiszer” szó valóságos varázskifejezéssé vált az elmúlt években: chia mag, quinoa, acai… mintha csak ezekkel lehetne egészségesen élni. De egyre több szakértő és cikk hívja fel a figyelmet arra, hogy a hangsúlyt sokkal inkább helyben termett, szezonális, megfizethető alapanyagokra érdemes helyezni. Ahelyett, hogy egzotikus magok és bogyók mellett tennénk le a voksunkat, érdemes körülnézni a hazai kertekben, illetve a magyar piacokon.
Miért került célkeresztbe a chia mag?
A chia kétségkívül egészséges: tele van rosttal, növényi fehérjével és ómega-3 zsírsavval. De az utóbbi időben egyre több dietetikus hangsúlyozza, hogy legalább ilyen jó – sőt, gyakran jobb! – hazai alternatívák is léteznek, ráadásul sokkal barátibb áron.
És itt jön képbe a lenmag, a magyar konyhák egyik méltatlanul elfeledett kincse. Tele van ómega-3-mal, foláttal, káliummal, fehérjetartalma pedig simán felveszi a versenyt a chia maggal. Mindezt úgy, hogy közben nem kell vagyonokat fizetni érte, és a boltok polcain is stabilan jelen van egész évben.

A lenmag egy méltatlanul elfeledett kincs – Fotó: Shutterstock
A hazai szupersztárok listája – amiket érdemes újra felfedezni
A friss hazai ajánlások szerint egy egész hadseregnyi magyar alapanyag vár arra, hogy átvegye a chia szerepét az étrendünkben. Ilyenek például:
• Lenmag – olcsó, ómega-3-ban gazdag, őrölve szuperül hasznosul
• Dió – igazi agyserkentő, szintén elsőrangú zsírsavforrás
• Káposztafélék – téli vitaminbomba, tele rosttal és C-vitaminnal
• Cékla, répa – olcsók, szezonálisak, immunerősítők
• Sütőtök, alma, körte – édesek, táplálók, tele antioxidánssal
Ezek az ételek nem egyszerűen „helyettesítik” a chia magot – sok esetben tápanyagban, frissességben és fenntarthatóságban is lekörözik.
Akkor most minden hazai élelmiszer szuperélelmiszer lett?
Nos, a „szuperélelmiszer” hivatalosan nem létező kategória – se az EFSA, se az FDA nem ismeri el. Éppen ezért érdemes óvatosan bánni a hangzatos címkékkel. A lényeg továbbra is a változatosság, a mértékletesség és a tudatos választás.
Egy biztos: ha tehetjük, válasszunk minél több szezonális hazai alapanyagot. Ezek frissek, megfizethetők, kisebb ökológiai lábnyommal járnak, és a legtöbb esetben tápértékben is kimagaslóak.
Hogyan kezdj hozzá?
• Szórj lenmagot a zabkásádra vagy joghurtodra a chia helyett.
• Süss gyakrabban sütőtököt, vagy reszelj a salátába céklát, répát.
• Rágcsálj diót délutáni nasi gyanánt – eltelít, és tele van jó zsírokkal.
• Kísérletezz a káposztafélékkel: savanyítva, pirítva, levesben vagy salátaként is működik.
Forrás: noklapja.hu