Számos onkológus hangsúlyozza, hogy a daganatos megbetegedések akár 30–50%-a megelőzhető helyes táplálkozással. Többen egyetlen, kiemelkedően hatékony növényi eredetű vegyületet javasolnak, amelyet minden étkezésükhöz hozzáadnak – mutatjuk, mi az.
A legjobb fegyver a rák ellen? Ismerd meg a polifenolokat!
A makrotápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) mellett kiemelten fontosak a mikrotápanyagok – különösen a polifenolok, ezek a növényi vegyületek, melyek erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bírnak. Megtalálhatók zöldségekben, gyümölcsökben, magokban, fűszerekben.
Dr. Michael Dominello, a Karmanos Rákközpont szakértője például reggelente két evőkanál flavonoidban gazdag kakaóport kever a reggeli kávéjába, és mellé egy marék áfonyát is fogyaszt, amit magas polifenoltartalma miatt különösen jónak tart.
Dr. Dawn Mussallem a Mayo Clinic integratív onkológusa kiemelte: „Az anyagcserezavart kiváltó krónikus gyulladás a daganatos betegségek egyik fő oka." Ő maga elsősorban növényi alapú étrendet követ, magas polifenoltartalmú alapanyagokkal. Kedvencei a bab, dió, leveles zöldségek, keresztesvirágúak, bogyós gyümölcsök – mind tudományosan igazoltan csökkentik a daganatos betegségek esélyét.
Dr. Latonya Riddle-Jones saját kertjében termeszti a polifenolokban gazdag zöldeket, és mindennap hozzá is adja azokat az ételeihez. Kedvencei közé tartozik a spenót, kelkáposzta, káposzta és egyéb leveles zöldek – ezeket a reggeli smoothie-ba, de akár a spagettiszószba is belekeveri. Ebből is látható, milyen sokoldalúan felhasználhatjuk kedvenc zöldségeinket, gyümölcseinket.
A fűszerek és gyógynövények szerepe sem elhanyagolható: a kurkuma, a fahéj, a fokhagyma, a bazsalikom, a rozmaring és a gyömbér nemcsak ízesítik az ételt, hanem valódi tápanyagbombák. Segítenek a sejtjeid védelmében és a krónikus gyulladások csökkentésében is.
Mit NE fogyassz?
A legújabb kutatások és az onkológusok tapasztalatai szerint nemcsak az számít, mit eszünk – hanem az is, mit nem! Hangsúlyozzák: minden falat választás, hogy az egészséget vagy a betegséget táplálja valaki.
Az orvosok egyöntetűen javasolják az ultrafeldolgozott ételek, a túl sok cukor és az alkohol kerülését.
A teljes értékű, színes, növényi alapanyagokban gazdag étrend nemcsak egészséges, hanem finom is – és minden falattal közelebb visz az egészségesebb élethez.
Forrás: parade.com
Indexkép: Shutterstock