Egy pirítós, egy sült, de akár a lángos is, elképzelhetetlen nélküle. Habár randevú előtt nem a legjobb fogyasztani, a fokhagyma nem csak az íze miatt hasznos a számunkra. A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Nagyon finom, nagyon egészséges, ráadásul az étkezésen kívül is számtalan dologban lehet segítségünkre. Nem véletlen, hogy már közel 6000 éve használjuk. Segít a kertben, az egészségünk jobbá tételében és az ételeinket is finomabbá képes tenni.

Mellette szól az is, hogy akár otthon, a kertünkben is könnyedén megtermelhetjük, és ezzel nem csupán finom fokhagymát nyerünk, hanem a kertünk többi növénye is biztonságban érezheti magát a fokhagyma által nyújtott támogatás mellett.

Ezért fogyassz fokhagymát

A fokhagyma elő- és Dél-Ázsiában őshonos. Az ókorban varázserővel ruházták fel, míg a középkorban bíztak gyógyító és tisztító erejében. Sokan emiatt a fokhagyma gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A fokhagyma a hiedelem szerint távol tartja az ártó szellemeket, a vámpírokat és a pestis ellen is védelmet nyújt. Bár, ha folyamatosan a nyakunkba hordanánk védelmező amulettként, valószínűleg a társaság ellen is védelmet nyújtana, mert nem sokan szeretnének a közelünkben lenni, a folyamatos fokhagyma "illatunk" miatt.

Amellett, hogy a jó kolbász, a lángos, vagy a pirítós is elképzelhetetlen nélküle, számtalan oka van annak, hogy kedveljük. Napi egy, esetleg két gerezd fokhagyma rengeteget tesz az egészségünkért. Először Louis Pasteur jegyezte le, hogy erős antibakteriális és gombaellenes hatása van. Később megállapították, hogy allicin nevű vegyülete ráksejtellenes tulajdonsággal bír. A fokhagyma azonban még rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

fokhagyma

A fokhagyma egészséges, és még a vámpírok ellen is bevethető. Fotó: Pixabay

Van benne szénhidrát, fehérje és nagyon sok ásványi anyag. Emellett tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint. Erős antioxidáns hatása van, mely segítségével erősíti az immunrendszert. Azért sem lehet szó nélkül elmenni a fokhagyma mellett, mert nagyon jellegzetes az illata, melyet ha hozzáérünk, a bőrünk hosszú ideig megőriz. Sőt, ha rendszeresen fogyasztjuk, a bőrünknek és izzadságunknak is fokhagyma szaga lesz. Jellegzetes illatát az ajoén nevű kéntartalmú anyagnak köszönheti.


A növény vegyületei a szervezetbe kerülve támogatják szív- és érrendszer élettani folyamatait, hozzájárulnak a vérnyomás és a koleszterin csökkentéséhez, és csökkentik az érelmeszesedést, az agyvérzés és szívinfarktus kockázatát is.

Rengeteg módon fel lehet használni, hiszen ízfokozó hatása miatt minden ételhez hozzáad. Gyakran használják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok ízesítéséhez. De nem csak a főzésben, a gyógyszeriparban is alkalmazzák, elsősorban antimikrobiális hatásai, vérhígító és vértisztító hatása miatt. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatása külsőleg és belsőleg is bizonyított.

Az alliináz enzim hő hatására inaktiválódik, így főzés hatására a fokhagyma vérlemezkék összetapadását gátló hatása lecsökken. Segít, ha az összetört fokhagymát a főzés előtt 10 percig állni hagyjuk.

Fokhagymával a rák ellen

A kontrollálatlan sejtosztódás a daganatképződés egyik kulcsmozzanata. A normális sejtben, ha a DNS megsérül, akkor leáll a sejtciklus, egészen addig, amíg eldől, hogy képes-e a sejt kijavítani a DNS hibáját. Ha ez sikertelen, a sejt elpusztítja magát, amelyet programozott sejthalálnak neveznek. Sejttenyészetben a fokhagyma hatóanyagai ezt a leállást támogatják, sőt, a rákos sejtek tenyészetében vissza tudták kapcsolni a programozott sejthalál képességét. Valószínűsíthető az is, hogy a fokhagymafogyasztás csökkenti a vastagbél- és a végbélrák kockázatát.

Így ültess fokhagymát

A fokhagymát általában tavasszal szoktuk elültetni, de van őszi fokhagyma is, amely ráadásul a tavaszi társánál jóval nagyobbra képes nőni, de hogy valami rosszat is mondjunk róla, sajnos kevesebb termést hoz.

A nemesített fokhagyma vetőmag csírázási aránya sajnos nagyon alacsony, így a fokhagyma szaporítása dughagymáról történik. Ültetési helyeként napos, világos, esetleg kissé árnyékos helyet is választhatunk, de teljes árnyékba ne ültessük. Kedveli a tápanyagban gazdag talajt, de ne trágyázzuk frissen az ültetés előtt. A tavaszi fokhagyma ültetési mélysége 5-6 cm.

A fokhagyma nem túl igényes a földjét illetően, öntözni is csak száraz idő esetén kell. A fokhagymát gerezdekre szedve helyezzük a földbe, mindig a szár résszel lefelé. Arra is ügyelni kell, hogy mindig egészséges gerezdek kerüljenek elültetésre. A gerezdek között hagyjunk 10 centiméter tőtávolságot, a sorok között pedig 30 cm sortávolságot. Folyamatosan gondoskodjunk a gyomok eltávolításáról.

Az őszi fokhagyma termesztése során szükség van talajtakarásra, ha meg akarjuk védeni a téli fagyoktól. Ehhez szeptember elején vessünk zabot a fokhagyma ágyásába, hiszen amint jön a hideg, a zab el fog száradni, és kitűnően be fogja takarni a fokhagymát.

fokhagyma feje közelről

Tavasszal és ősszel is ültethetünk fokhagymát. Fotó: Pixabay

Ismert tavaszi fajta a GK Lelexír, melyet leggyakrabban Makón termesztenek. A legnagyobb hozamot akkor hozza, ha márciusban ültetjük, betakarítani pedig júliusban lehet. Egy igen jól tárolható tavaszi fokhagyma fajta a Toscanor. Ezt április végéig kell elültetni, és július közepétől augusztus közepéig lehet betakarítani. Kedvlelt őszi fokhagyma fajták a Makói őszi és a Germidour.

A fokhagyma jellemző kártevői a fonálféreg, a hagymalégy és a dohánytripsz is. Betegségek közül baktériumos rothadás, fuzáriumos betegség, szürkepenész és peronoszpóra károsíthatja. A fokhagymát akkor szedhetjük fel, amikor a növény levelei elsárgulnak, a szára pedig elszáradt. Ekkor szárítsuk meg a napon, és tároljuk száraz helyen.

Erre is jó a fokhagyma

Ugye, milyen hasznos a fokhagyma? De ez még messze nem minden! A fokhagyma még nagyon sok titkot rejt! Kiválóan védi a növényeinket, és persze bennünket is, és nem csak akkor, ha elfogyasztjuk. Ismerkedjünk meg vele, és próbáljuk meg minél jobban kihasználni azt, hogy ennyire sokoldalú.

egész és gerezd fokhagyma

A fokhagymától még a rózsa is illatosabb. Fotó: Pixabay

1. Használd a kertben

A fokhagyma, mivel kiváló gomba- és rovarölő hatása van, kiváltható vele jó néhány, a  környezetre káros növényvédő és gombaölő szer. Ehhez elég, ha elültetjük a megvédeni kívánt növény mellé, vagy ha a belőle készített főzettel megpermetezzük azt.

2. Aki a rózsát szereti

Ha meg akarjuk védeni a rózsát a különféle kártevőkkel és betegségekkel szemben, sőt, azt szeretnénk, hogy még szebben illatozzon, ültessünk fokhagymát a töve köré.

3. Tűnj el, lisztharmat!

A lisztharmattal fertőzött növényeket permetezzük le fokhagymából készült főzettel. Ehhez aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsük le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán keresztül, majd szűrjük le, és hígítsuk fel 3 liter vízzel. Ezután a lehűtött főzetet öntsük szórófejes palackba, és permetezzük le vele a beteg növényeket.

4. Egy igazán gyümölcsöző kapcsolat

A gyümölcsfák köré ültetett fokhagyma segít csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát. Az őszibarackot képes megvédeni a levélfodrosodástól, de minden gyümölcsfa hasznára lehet ezzel a csodás képességével.

5. A vakond ellen is hatásos

Ha az egész, vagy összezúzott gerezd fokhagymát beledobjuk a vakond járataiba, nem fogja kölcsönkérni a kenyérpirítót, hogy csodás pirítóst készítsen magának reggelire, hanem inkább fejvesztve fog elmenekülni onnan. De paprikával megerősítve még a nyulakat, az egereket és a  patkányokat is képes elűzni. Így hát érdemes elültetni, hiszen nagyon finom, és ezen kívül sok segítséggel hálálja meg, hogy helyet adtunk neki a kertben.

fokhagyma gerezdek hámozva

Nincs lángos, pirítós és kolbász fokhagyma nélkül. Fotó: Pixabay

Érdekességek a fokhagymával kapcsolatban

A fokhagyma pucolása nem a háziasszonyok egyik kedvenc feladata. Ám ügyes trükkökkel ez is nagyon könnyen és hamar elvégezhető. Akad, aki a rázós módszerre esküszik, amikor két fémedény közé teszik a fokhagymát és rázással próbálják eltávolítani annak héját. Vannak, akik a mikrohullámú sütőbe teszik 20 másodpercre. Akad, aki 10 másodpercre meleg vízbe rakja, és utána könnyedén lehúzza a héját, de vásárolhatunk külön erre a célra gyártott gumihengert is.

Abban azonban a legtöbben megegyeznek, hogy a kezünkről leginkább citromlével tudjuk eltávolítani a fokhagyma szagát, míg ha falatoztunk belőle, akkor jó szolgálatot tehet a jobb leheletért pár szál petrezselyem elrágcsálása. A fokhagyma afrodiziákumként is megállja a helyét. Palesztinában friss házasok esetén a vőlegény gomblyukába helyezett fokhagymával próbálták garantálni a nászéjszaka és a boldog házasság sikerét.

Hazánkban Makón termesztik belőle a legtöbbet, de Franciaországban is nagyon kedvelik. A fokhagyma a francia konyha kiemelten fontos fűszere. Észak-francia specialitás a tőzeggel füstölt fokhagyma, az "Ail fumé d'Arleux". Sajnos otthon nehéz kipróbálnunk, mert szükség van hozzá egy téglából épített füstölőre, melyet rövidre vágott szalmával vagy válogatott fűrészporral takarnak be, majd tíz napig izzítják a tőzeget a fellógatott fokhagyma füzérek alatt. Franciaországban olyannyira szeretik a fokhagymát, hogy augusztusban, a fokhagyma ünnepén Arleux-ben még fokhagymakirálynőt is választanak.

Minden okunk megvan tehát rá, hogy ne csak fogyasszuk, hanem a kertünkben is helyet adjunk neki.