A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött „Ma Te mit eszel?” legújabb epizódjában az allergének nyomába eredünk.


A műsorban szakértőink elmagyarázzák a különbséget táplálékintolerancia és az allergia között, mindemellett felhívják a figyelmet az allergének okozta – esetenként egészen súlyos – tünetekre. Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer reagál bizonyos élelmiszerekre. Allergiás reakciókat már kis mennyiségben is kiválthat egy-egy élelmiszer-összetevő, ha arra érzékeny valaki.

A tünetek lehetnek enyhék, például viszketéssel vagy kiütéssel járnak, de lehetnek súlyosak is, például hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, esetenként anafilaxiás sokk is felléphet.

Az Európai Unióban 14 élelmiszer-összetevőt határoztak meg, amelyek allergénforrások. Ezeket kötelező az élelmiszerek csomagolásán jelölni , üzletekben, vendéglátóhelyeken jól látható helyen elhelyezni.

Ezek azok ugyanis, amelyek az emberek túlnyomó többségénél az allergiás tünetek kiváltásáért felelnek. Szakértőink beszélnek a keresztallergénekről is, például a pollenek és gyümölcsök kapcsolódásairól is. Az allergia kezelésének elsődleges módja az immunválaszt kiváltó élelmiszerek elkerülése.

allergének

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött „Ma Te mit eszel?” legújabb epizódjában az allergének nyomába eredtek – fotó: MATE


A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. De nem csupán előadásokról vagy tudományos anyagokról van szó – a sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.

A sorozat célja az, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.


Forrás, indexkép: MATE