Sikerrel zárták a Debreceni Egyetem hallgatói a XXV. Országos MÉTE Tudományos Diákköri Konferenciát. A kétévenként megrendezett konferencián a fiatal kutatók az élelmiszertudományhoz kapcsolódó kutatási eredményeiket mutatják be. Idén a debreceni agrárkar és a Gazdaságtudományi Kar hallgatói két első és egy harmadik helyet, valamint egy különdíjat is nyertek a tudományos fórumon.

A jubileumi MÉTE XXV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesülettel (MÉTE) közösen szervezte meg május 15-én, szerdán.

Az idei tudományos konferenciára 8 felsőoktatási intézmény 10 karáról jelentkeztek magyar és határon túli hallgatók, akik 6 tudományterületen 9 szekcióban 62 pályamunkát mutattak be. A Debreceni Egyetemet 11 hallgató képviselte

– írja a hirek.unideb.hu

"A tudományos diákköri tevékenység a felsőoktatási tehetséggondozás legjelentősebb formája, hozzájárul a hallgatók tudományos kutatói pályán történő elindulásához. A doktori képzés egyik legjobb előiskolája. Az idei dolgozatok témái jól tükrözik, hogy az elmúlt évtizedben az élelmiszertudomány jelentős változáson ment keresztül.

Egyre inkább előtérbe kerülnek olyan területek, mint az élelmiszerbiztonság, az élelmiszeranalitika és a méréstechnika. Az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás mint új életforma magával hozta számos új kutatási téma megjelenését, melyek az élelmiszerek összetételével és azok humán élettani hatásaival kapcsolatosak" – mondta a rendezvény megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

 Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja – fotó: unideb.hu

Zsarnóczay Gabriella, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület elnöke hozzátette: a MÉTE célja a tagság szakmai tudásának, ismereteinek, gyakorlati tapasztalatainak fejlesztése a hazai élelmiszergazdaság érdekében.

A konferencia lehetőséget biztosít az élelmiszeripar leendő szakemberei számára a tapasztalatcserére, felkészíti őket a szakmai konferenciákon való részvételre, az elért sikerek pedig ösztönzést jelenthetnek a további kutatómunkához.

A Debreceni Egyetem hallgatói az élelmiszeranalitikai és a táplálkozástudományi szekcióban szerezték meg az első helyet. Botkó Zsombor (DE MÉK) a Hegyaljai borok toxikus és potenciálisan toxikus elemtartalmának vizsgálata című tanulmányával, Eged Bence József (DE MÉK) pedig a Rost- és fehérjedús növényi források zöld biomasszájának és magjának összehasonlító komplex értékelése című munkájával bizonyult a legjobbnak az országos versenyen.

Az élelmiszergazdaságtan és marketing szekcióban Ökrös Nóra (DE GTK) az Egy édesipari vállalkozás stratégiai tervezésének sajátosságai című kutatásával a harmadik helyezést érte el, míg Furkó Lili (DE MÉK) a Központban a fenntarthatóság – kövér porcsin (Portulaca oleracea l.) mint rejtett természeti erőforrás élelmiszeriparba való bekapcsolhatóságának vizsgálata című munkájával a bírálóbizottság különdíját érdemelte ki.