A globális klímaváltozás hatására egyre enyhébb telek és melegebb nyarak jellemzik hazánkat, ami új mezőgazdasági lehetőségeket nyit meg. Répcelakon és hamarosan Kajárpécre is átterjedve, már olajbogyót szüretelnek és sajtolnak – erről írt a Kisalföld, amely egy videót is közölt a műveletről.



Kovács Erik, répcelaki lakos és dísznövénykertész, évekkel ezelőtt kezdte el nevelni olajfáit a festői Ság hegyen. A terület korábban szőlőtermesztésre szolgált, ami valójában kiváló alap a mediterrán növények számára is.

A Ság déli lankáin ma már közel kétszáz olajfa magasodik, köztük ötvenhat különböző fajta, amelyeket Erik kísérleti jelleggel telepített.

A szüret idején, az október 23-i hosszú hétvégén, Erikhez két kajárpéci növénykedvelő is csatlakozott: Pápai Szabolcs és Kollár Titi, akik maguk is elkötelezetten dolgoznak azon, hogy olajfaültetvényeket létesítsenek hazánkban. Az esemény során közösen szüreteltek, majd Erik répcelaki otthonában házilag sajtolták ki az első adag „zöld aranyat” – az extraszűz olívaolajat.


oliva

illusztráció – Fotó: Shutterstock


Az olajkészítés folyamata házilag is kivitelezhető: a bogyókat pépesítik, majd keverés után speciális fonott lapokra kenve préselik ki belőlük az olajat. A sajtolás során körülbelül tíz kilogramm olajbogyóból kilenc deciliter olajat sikerült nyerni – ami Erik elmondása szerint már háromszorosa a tavalyi hozamnak.

A cél, hogy néhány éven belül tízliternyi mennyiséget is elő tudjon állítani saját termésből.


A mikroklíma döntő tényező. Erik szerint a Ság hegy és például a Somló tökéletes környezetet biztosítanak az olajfák számára – napos, déli fekvés, 100–200 méteres tengerszint feletti magasságban. Ugyanez a kedvező klíma jellemzi Kajárpécet is, így ott is bizakodva tekintenek a jövőbe.

A projekt nemcsak agrárszakmai, hanem gasztronómiai jelentőséggel is bír. Az első magyar olívaolajat friss kovászos kenyérre csorgatva kóstolták meg – az eredmény friss, zöld, illatos és selymes textúrájú olaj, amely nemzetközi viszonylatban is megállná a helyét.



A Ság hegyen születő zöld arany nemcsak termelőinek nyújt örömet, hanem egy új korszak hírnöke is lehet a magyar mezőgazdaságban: a mediterrán növények termesztése immár nem álom, hanem valós lehetőség.

Indexkép: Shutterstock