Sokan talán még emlékeznek arra az időre, amikor a konyhában a szekrény tetején sorakozó birsalmák illata belengte a levegőt vagy a birsalmasajt édes darabjai különleges zamattal olvadtak el a szájban, a kompót pedig ízben gazdag kísérője volt a sült húsoknak. Mindez azonban mára már-már feledésbe merült.

A birs, ez a fanyar, nyersen nehezen fogyasztható, de elképesztően sokoldalúan felhasználható gyümölcs kiszorult a modern konyhákból – talán mert macerás feldolgozni, vagy mert túl sok cukrot igényel a klasszikus receptekhez. Pedig a birs semmi mással nem pótolható ízélményt és számos egészségügyi előnyt kínál.

Egy régóta ismert gyümölcs története

A birs, tudományos nevén Cydonia oblonga, a rózsafélék családjába tartozik, és közeli rokona az almának, körtének. A magyar nyelvben többféle elnevezéssel is találkozhatunk: birsalma, birskörte, büdösalma, sőt, birskörtvély is. Eredeti élőhelye Kelet-Turkesztán, ahonnan a magyarság is származik. Magyarországi első említése 1395-ből származik.

Már a 16. században is két fő változata volt ismert: a birsalma és a birskörte. A református lelkész és orvos, Melius Juhász Péter 1578-ban már gyógyító hatásairól is beszámolt. A 17. századtól a nemesi konyhákban húsok mellé szolgálták fel, míg a 18. századi kalendáriumokban az októberi házimunkák között a birsalmasajt főzése is szerepelt.

A magyar nemesített fajták között megtalálható például a Bereczki, Leskováci, Konstantinápolyi, Angersi, Champion és a Mezőtúri birs. Külön érdekesség, hogy a Leskováci birs akár az egy kilogrammos súlyt is elérheti.

birs

A birs a rózsafélék családjába tartozik, és közeli rokona az almának, körtének – fotó: pixabay.com

Értékes tápanyagtartalom

A birs igazi vitaminbomba. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminokat tartalmaz, emellett gazdag foszforban, káliumban, vasban és kalciumban. Kiemelkedő a pektin-, almasav- és csersavtartalma. Kalóriában szegény – 100 gramm mindössze 57 kcal –, szénhidráttartalma pedig hasonló az almáéhoz és a körtéhez, de C-vitaminból többet tartalmaz azoknál.

Gyógyító hatásai a népi gyógyászatban

A népi gyógyászat régóta ismeri és alkalmazza a birs különböző formáit gyógyításra. Bioaktív hatóanyagai miatt számos egészségügyi panasz enyhítésére alkalmas:
  • A magjából készült oldat nyugtatja a gyomor és a torok nyálkahártyáját.
  • Hűsítő, lágyító hatása miatt alkalmazható szem- és bőrirritációra, égési sérülésekre, fagyásra és reumás fájdalmak enyhítésére.
  • A savas kémhatás stimulálja az emésztőrendszert, segíti a gyomor működését, magas pektintartalma révén méregtelenít, szabályozza az emésztést, és megelőzi a székrekedést.
  • Emellett csökkenti a koleszterinszintet, védi az ereket az érelmeszesedéstől, nyákoldó, nyugtató, fájdalom- és görcs-csillapító hatású.

Konyhai sokoldalúság

A birs fanyar íze miatt ritkán fogyasztjuk nyersen, ám feldolgozva – főzve, sütve, párolva – számtalan étel része lehet. Készíthetünk belőle gyümölcslevest, lekvárt, pürét, salátát, kompótot és természetesen birsalmasajtot is. A nemzetközi konyhákban egyre gyakrabban jelenik meg különleges fogások alapanyagaként.

Különösen finom a sült birs, amelyet szeletekre vágva, fahéjjal megszórva, mandulával, dióval vagy tökmaggal gazdagítva sütőben süthetünk meg. Egy esős őszi délutánon tökéletes, melengető desszert lehet.

Pépesített változatban főtt zöldségekkel – például sárgarépával, zellerrel – keverve is különleges ízélményt nyújt, különösen nyers hagymával ízesítve.

Mire figyeljünk vásárláskor?

A birs könnyen sérül, ezért vásárláskor érdemes érett, hibátlan darabokat választani. Utóérő gyümölcs, így megfelelő körülmények között – hűvös, párás helyen – akár 2–3 hónapig is eltartható. Tárolásra ideális a szalmaágy, a sötét, hűvös helyiség, ahol a gyümölcsöt szárával lefelé érdemes elhelyezni.

Egy recept, amit érdemes kipróbálni: Birsalmafánk

Hozzávalók:

4 birsalma, 5 tojás, 4 dl kefir, 25 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor (vagy édesítőszer), 1 teáskanál sütőpor, őrölt szegfűszeg, csipet só, birsalma befőtt a tálaláshoz.

Elkészítés:

A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget, a sütőport, majd a kefirt és a lisztet is. A megtisztított birs reszelt gyümölcshúsát belekeverjük a tésztába. A masszát forró olajba szaggatjuk, és aranybarnára sütjük. Birsalmakompóttal vagy fahéjas porcukorral tálalhatjuk.

Forrás: tudatosvasarlo.hu
Indexkép: pixabay.com