Finom, puha, és minden sütemény lelke – de tényleg ilyen ártatlan lenne? A finomított fehér liszt a magyar konyha szinte minden szegletében jelen van: kenyér, tészta, sütemény, panír, palacsinta… sorolhatnánk napestig. Ám a legújabb egészségügyi adatok szerint ideje lenne felülvizsgálni ezt a régi jó barátságot!

Ez a gond a fehérliszttel

A finomított liszt előállításakor a gabonaszemeket annyira finomra őrlik, hogy szinte minden értékes tápanyag – rost, vitamin, ásványi anyag – eltűnik belőle. Ami marad, az egy gyorsan felszívódó szénhidrátbomba, amely szinte azonnal megdobja a vércukorszintet. Ez rövid távon energialöketet ad, de hosszú távon bizony komoly bajokat okozhat: inzulinrezisztencia, elhízás, sőt, akár cukorbetegség is lehet a következménye - olvashatjuk a hazipatika.com írásában.

Nem csak a cukorbetegség a tét!

A legújabb kutatások szerint a finomított lisztből készült ételek rendszeres fogyasztása gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Ráadásul ezek az ételek kevés rostot tartalmaznak, így nem is telítenek eléggé – vagyis könnyű belőlük túl sokat enni, ami újabb egészségügyi gondokat jelenthet.


konyha alapélelmiszerek liszt

A lisztből is léteznek egészséges változatok. – Fotó: Shutterstock

Ez a megoldás

Nem kell teljesen lemondani a lisztes finomságokról! A teljes kiőrlésű lisztek, a tönköly, a zab, a rozs vagy akár a mandulaliszt sokkal több tápanyagot tartalmaznak, és lassabban emelik meg a vércukorszintet. Ha ezeket választjuk, szervezetünk hálás lesz: javul az emésztésünk, stabilabb lesz az energiaszintünk, és hosszú távon csökkenhet a civilizációs betegségek kockázata is.

Elsőre ijesztő lehet a váltás, de egy kis odafigyeléssel minden megszokott fogás elkészíthető egészségesebb változatban is. Sűrítéshez használhatunk zabpelyhet, panírozáshoz zablisztet vagy akár kukoricalisztet, kelt tésztáknál pedig a teljes kiőrlésű vagy tönkölyliszt is beválik. A piskótáknál is lehet keverni fele-fele arányban a fehér és teljes kiőrlésű lisztet, így máris tettünk valamit az egészségünkért!

A fehér lisztet lehet fogyasztani, de érdemes odafigyelni a mennyiségre és a minőségre. Ha tudatosan választunk, és beépítjük az alternatív liszteket a mindennapokba, sokat tehetünk magunkért – hiszen az egészségünkből csak egy van!

Ismerd meg a diabéteszt

A diabétesznek két típusát különböztetjük meg. Az egyes típusú, inzulinfüggő cukorbetegség autoimmun folyamat következménye. Ekkor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint. A gyakoribb azonban a kettes típusú, amikor inzulinrezisztencia alakul ki a szervezetben, vagyis a szövetek érzéketlenné válnak az inzulinra. Ebben az esetben csak a normálisnál nagyobb mennyiség jelenlétében képesek a glükóz felvételére. A hasnyálmirigy azonban ilyenkor elfárad a túlzott inzulintermelésben, ezért elkezd csökkenni a működése.

Ha többször is mérünk a normál tartomány fölé eső vércukorszint értékeket, akkor lehetséges, hogy a prediabétesz állapotában vagyunk, amely sajnos már nagyon közel van a cukorbetegség állapotához. Azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy baj van, tehetünk ellene, és vissza tudjuk fordítani.

Fontos lépések a cukorbetegség ellen

A legfontosabb a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, a tudatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ez a három igazán fontos szempont azonban nem csupán a cukorbetegség megelőzésében, de számos, egyéb betegség kivédésében is igen jelentős szerepet játszik, így hát nagyon is érdemes foglalkozni velük és odafigyelni ezekre.

A diéta jellemzője, hogy alacsony zsír- és kalóriatartalmú, rostdús ételeket fogyasszunk, vagyis sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle, sovány hús és hüvelyes kapjon helyet az asztalunknál, ellenben a mesterséges és hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, és a zsíros ennivalókat szólítsuk fel mihamarabbi távozásra.

A vércukorszint szempontjából nagyon fontos, hogy soha ne éhezzünk. Nagyon fontos, hogy ha diétázunk is, az ne úgy történjen, hogy semmit sem fogyasztunk, hiszen így lehetetlen állandó szinten tartani a vércukorszintet. Rendszeresen, helyes adagokban kell egészséges élelmiszert fogyasztani ahhoz, hogy valóban kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzunk.

Napi cukorszükségletünk összesen 6-8 gramm, ráadásul ezt nem muszáj fehér cukorból kielégíteni, hiszen a gyümölcsökben lévő természetes cukrok jóval egészségesebbek. Sokkal lassabban szívódnak fel, így kevésbé emelik a vércukorszintet, viszont a szervezetünk ugyanúgy A hasznosítja ezeket. 

A sport valóban egészséges

Mivel amikor sportolunk, izmaink cukrot használnak fel, a szervezetünknek ilyenkor kevesebb inzulinra van szüksége. Fontos tehát, hogy rendszeresen mozogjunk. Emellett a stressz is nagyon rossz hatással van az egészségünkre, és a vércukorszintünkre is, így, mivel elkerülni sajnos általában nem lehet, fontos, hogy tudatosan próbáljuk meg feldolgozni azt.

A mozgás a stressz kezelésében is fontos szerepet játszik. Sokkal könnyebben tudunk megküzdeni vele, ha rendszeresen végünk testmozgást. A kiadós edzések mellett próbáljunk meg minél többet sétálni a friss levegőn, hiszen a mozgás és a napfény is jobb kedvre derít minket, így a stressznek sem lesz olyan könnyű dolga, ha le akar teríteni minket.

A mozgás, a stresszkezelés és az étkezés egyaránt nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Természetesen, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ezek hárman azt nem helyettesíthetik, azonban jelentősen javítanak az állapotunkon.