Húsvétkor rengeteget ettünk belőle, azonban valószínűleg nem azért, mert fogyást reméltünk a főtt tojástól. Sőt, a többség valószínűleg arra voksolna, hogy nemhogy fogyni nem lehet tőle, de inkább gyarapítani fogja a testsúlyunkat a főtt tojás fogyasztása. Azonban a tojás ebben is megosztó, mint ahogyan a szakértők véleménye az egészségre gyakorolt hatására vonatkozóan is folyton változik.

Így fogyhatsz a főtt tojástól

Habár korábban a szakértők óva intettek a túl sok tojás fogyasztásától, a legújabb vélemények szerint a főtt tojás fogyasztása számtalan előnnyel jár. A tojás ugyanis kiváló állati fehérjeforrás, emellett alacsony kalóriatartalmú, hiszen egy főtt tojás 70-80 kalóriát tartalmaz, és körülbelül 6 gramm kiváló minőségű fehérjét biztosít.

Ez a fehérje fontos az izomtömeg építésében, de még abban is számíthatunk rá, hogy a szervezetünk pihenés közben is több kalóriát égessen el - tudjuk meg az nlc.hu írásából.

Ezen kívül a főtt tojás különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, például D-vitamint, B12-vitamint, szelént és kolint, amelyek fontosak az egészséges anyagcseréhez. Sokan pedig diétaként használják a főtt tojást, amellyel mindössze két hét alatt akár több mint 10 kilót is le lehet faragni a testsúlyunkból.

A főtt tojás diéta egy olyan étrend, amelynek a gerincét a magas, tojásból származó fehérjebevitel adja. Ezt nem keményítőtartalmú zöldségek és alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök egészítik ki a diéta során. A főtt tojás állítólag a kalóriadeficitet is elősegíti, vagyis azt az állapotot, amikor a bevitt kalóriák száma kevesebb, mint amennyit a szervezet eléget, ez pedig a fogyás kulcsa.

A főtt tojás diétáról tudományosan bizonyított, hogy rövid távon gyorsítja a fogyást, valamint javítja a vérnyomást és a koleszterinszintet, azonban a hosszú távú hatékonysága még vitatott. A diétával kapcsolatos leggyakoribb aggály, hogy a fogyasztható éltelek korlátozottsága miatt a szervezet rostokból, vitaminokból és más alapvető ásványi anyagokból hiányt szenved. Ráadásul a nagy mennyiségű tojás fogyasztása nem ajánlott magas koleszterinszint esetén.

A főtt tojás diéta napi háromszori étkezést ír elő. A reggeli két főtt tojásból, egy adag zöldségből és egy alacsony cukortartalmú gyümölcsből, például grapefruitból áll. Az ebéd és a vacsora zöldségekből és sovány fehérjéből, például csirkéből vagy halból, valamint főtt tojásból tevődik össze.

A főtt tojás diéta során ajánlott élelmiszerek többek között a tojás, a bőr nélküli csirke, a hal, az alacsony zsírtartalmú marhahús, a zöldségek közül pedig a spenót, a brokkoli és a spárga. A gyümölcsök közül a paradicsom, a grapefruit, a görögdinnye és a citrom ajánlott.

Így lesz igazán finom a főtt tojás

Habár húsvétkor sokan a sonka vízében főzik meg a tojást, a többség vízben szokott tojást főzni. Azonban, ha a főzővizet zöldség vagy hús alaplére cseréljük, csodás íze lesz a főtt tojásnak. Ennek igazán egyszerű az oka, hiszen a tojás át fogja venni annak az ízét, amiben főtt. Ráadásul a hagyományos csontlében sok a kollagén és az ásványi anyag, amelyek mind hozzáadnak az ízéhez. Teljesen más ízt kölcsönöz a tojásnak ha zöldség alaplében főzzük meg, vagy ha húsleves alaplében, attól függően persze, hogy csirke- vagy marhahús adja az alapját.

Mivel a legtöbben nem minden nap főzünk levest, érdemes az alapleveket kis zacskókban lefagyasztani, így amikor szükség van rá, csak előkapjuk és már indulhat is a tojásfőzés.

Nemcsak finom, egészséges is a tojás

A tojás nem véletlenül kedvelt reggeli, hiszen igazán sok energiával lát el bennünket. A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E- és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.


főtt tojás

A főtt tojás segíthet a fogyásban. Fotó: Shutterstock

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át.

A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.

A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.

A tojással tehát bánjunk óvatosan, ha azt az egészségi állapotunk indokolja.