A „Z generáció zöld gyümölcsleveként" is emlegetett matcha tea igazi közösségimédia-sztár lett. Egy tavalyi piackutatás szerint az eladások 202%-kal nőttek – nem csoda, hiszen a mélyzöld por látványos és trendi, ráadásul az egészségtudatos fiatalok kedvence.
A matcha a Camellia sinensis zöldtea-növény porított levele, amit árnyékban nevelnek, így több klorofill és tápanyag képződik benne. Ez teszi karakteressé az ízét és színét. Ráadásul tele van hasznos polifenolokkal, például EGCG-vel, amely nyugtatja az idegrendszert, javítja a hangulatot, és még a koleszterinszintre is pozitívan hathat.
Farzanah Nasser táplálkozási szakértő szerint a matcha koffeintartalma ellenére kevésbé okoz idegességet, mint a kávé, miközben támogatja a máj működését és az emésztőrendszert is.
Mégis, a túlzott fogyasztás veszélyeket rejt. Nasser szerint egy csésze matcha körülbelül három csésze zöld teának felel meg. Azonban mivel a matcha tanninokat és katekineket is tartalmaz, gátolhatja a vas felszívódását. Ez különösen fontos lehet vashiányosok számára. Ezért Nasser azt javasolja, hogy a matchát étkezések között igyuk, és vasban gazdag növényi ételekhez C-vitaminban bővelkedő fogásokat társítsunk, ezzel segítve a vas felszívódását.
A matcha tehát valódi szuperital – de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk!
Forrás: in.hu
Indexkép: Shutterstock