Három spanyol kutató – Pablo Sosa Domínguez, Pilar Granado és Luis Chimeno – Elchében egy olyan intelligens, biológiailag lebomló címkét fejlesztett ki, amely a baktériumok aktivitásának függvényében képes megváltoztatni a színét. A fejlesztés célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszer-pazarlás mérsékléséhez, amely az Európai Unióban évente hozzávetőlegesen 60 millió tonnát tesz ki.

A címke ötlete az Oscillum nevű startupból indult, és egy hétköznapi helyzet inspirálta: Pablo Sosa Domínguez egy napon, barátai aggodalma ellenére, elfogyasztott egy gyanús külsejű steaket – következmények nélkül.

Ez az eset indította el a gondolatmenetet, hogy mennyi még fogyasztható élelmiszert dobunk ki pusztán azért, mert nem tudjuk biztosan, hogy biztonságos-e annak elfogyasztása.

A címke bioszenzorokat tartalmaz, amelyek az élelmiszerekben jelenlévő baktériumokra reagálva színváltozással jelzik a termék frissességi állapotát. A technológia széleskörűen alkalmazható: hús, hal, zöldség, gyümölcs és készételek esetén is működik, csomagolt és csomagolatlan termékeken egyaránt.

A projekt elnyerte az Európai Szabadalmi Hivatal fiatal feltalálók számára kiírt díját, a "Young Inventors Award" elismerést, amely 5000 eurós jutalommal is járt. A címkét jelenleg nemcsak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai és gyógyszeripari területeken is vizsgálják.

"Csak egy aprónak tűnő, mindennapi problémát akartunk megoldani. Soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer ez a projekt ennyire kinövi magát." – idézte fel a kezdeteket Luis Chimeno, az egyik fejlesztő.

Forrás: fruitveb.hu