A somra hívta fel a figyelmet friss Facebook-bejegyzésében Nagy István agrárminiszter. Szerinte ez a korán virágzó, igénytelen gyümölcsfaj ma is kuriózum: frissen, lekvárnak és pálinkának is kiváló, ráadásul jelenleg ismert, jelentős természetes kártevője sincs – most pedig épp az érés időszakába lép.
A miniszter posztjában emlékeztetett: a somot hazánkban hamarabb ismerték, mint a meggyet vagy a cseresznyét, és az elsők között virágzik tavasszal a látványos sárga virágokkal. Hozzátette, magas beltartalmi értéke miatt a népi gyógyászat régóta használja, és újkori kutatások is foglalkoznak vele – például gyulladáscsökkentő és vércukorszint-stabilizáló hatásai miatt.
A som gyümölcse: magas beltartalmi értéke miatt a népi gyógyászat régóta használja, és újkori kutatások is foglalkoznak vele – például gyulladáscsökkentő és vércukorszint-stabilizáló hatásai miatt Fotó: Facebook/Nagy István
A felhasználásról szólva kiemelte: a gyümölcs frissen is fogyasztható, lekvárnak és pálinkának pedig „kuriózum”. Fája sem elhanyagolható érték: szívóssága miatt szerszámnyélként is keresett anyag.
Ha valaki egy egészségesebb, kevesebb munkával járó gyümölcsöt akar termeszteni, ami jelenleg kuriózumnak számít, akkor a som jó választás
– fogalmazott.
Nagy István szerint a som most érik, és az első szüretre ő maga is készül. A bejegyzés egyben jelzés a termelőknek és hobbikertészeknek: a klíma- és kártevőnyomásnak ellenállóbb, kevesebb növényvédelmet igénylő fajok felértékelődhetnek – a som pedig ilyen alternatíva lehet.
Forrás és indexkép: Nagy István Facebook-oldala