A hüvelyesek világában sokáig a bab vitte a prímet, pedig a háttérben csendben meghúzódó lencse és borsó is igazi táplálkozási kincsesbánya. A 2025-ös amerikai étrendi irányelvek tanácsadó bizottságának friss jelentése szerint ezeknek az ételeknek sokkal nagyobb szerepet kellene kapniuk a napi étrendben – főleg, hogy tele vannak fehérjével, rosttal és antioxidánsokkal.

Több mint levesbetét

A lencse és a borsó már régóta alapélelmiszerek Indiában és a Közel-Keleten, de a nyugati világban még mindig alulértékeltek. Christopher Gardner táplálkozástudós szerint „szégyenletesen kevés" hüvelyest fogyasztanak az Egyesült Államokban, és ha mégis, az legtöbbször bab. Pedig egy fél csészényi lencse 12 gramm fehérjét tartalmaz – ez már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy olykor húsmentes napokat tarthassunk.

Tudományosan igazolt szuperételek

A lencséről 2022-ben az olasz Camerino Egyetem kutatói úgy nyilatkoztak, hogy „az egyik legfontosabb hüvelyes". A borsót ugyanebben az évben az amerikai orvosszervezet, a Physicians Committee for Responsible Medicine „új szuperélelmiszerként" emelte ki. Mindkettő gazdag fitokemikáliákban, amelyek gyulladáscsökkentő és szívvédő hatásúak, sőt állatkísérletek szerint a borsó egyes vegyületei a vesét is védhetik.

A közösségi médiában gyakran emlegetett „lektinveszély" teljesen alaptalan – hő hatására ezek lebomlanak, ráadásul a lencse és a borsó kevésbé okoz puffadást, mint a bab. A barna lencse például remek levesbe, de a fekete, zöld, vörös és sárga lencsék is sokoldalúan felhasználhatók. A borsók sem maradnak le: zöld, sárga, cukorborsó vagy velőborsó – mind könnyen elkészíthető, sok esetben áztatás nélkül is.

A séfek kreatívan bánnak velük: a lencsét püréként, salátához vagy egytálételként is elkészíthetjük. A borsót akár zöldséges tálak alapjaként vagy krémlevesként is tálalhatjuk – főleg ha épp csak van 10 percünk vacsorát készíteni.

Változás küszöbén

A 2025-ös irányelvek akár hivatalosan is új helyre sorolhatják a hüvelyeseket: a zöldségek közül átemelhetik őket a fehérjék közé, ezzel is jelezve táplálkozási értéküket. A növényi fehérje ráadásul nemcsak egészséges, hanem olcsó is – ami a dráguló hús és tojás mellett egyre fontosabb szempont lehet.

Forrás: nationalgeographic.com

Indexkép: Shutterstock