Te hol tárolod a tojást? A hűtőben vagy a konyhapulton? Ez a kérdés nagyon sokakat foglalkoztat, azonban most egy igazi gasztro-legenda adta meg rá a választ!

Így a legjobb a tojást tárolni

A kérdés, hogy milyen módon tároljuk a tojást, még a legnagyobb konyhatündéreket is megosztja. Az Express cikke szerint nem mindegy, hogy melyik kontinensen élünk: az Egyesült Királyságban a legtöbben a pulton tárolják a tojásokat, míg az Egyesült Államokban szinte elképzelhetetlen, hogy ne a hűtőbe kerüljön az aranyárban mért fehérje-forrás - tudjuk meg a 24.hu írásából.

Mary Berry, a brit gasztro-legenda, most azonban végre eldöntötte a vitát: a tojást a hűtőben kell tárolni! De nem mindegy, hogyan! A szakácskönyve szerint a tojásokat a saját dobozukban, 4°C vagy az alatti hőmérsékleten érdemes tárolni, méghozzá távol az erős illatú ételektől – így nem veszik át a szagokat a héjukon keresztül. És ha igazi profik akarunk lenni, a tojásokat hegyes végükkel lefelé helyezzük el, így a sárgájuk középen marad.

De van még egy aranyszabály: soha ne a hűtő ajtajában tároljuk a tojást! Jenna Kelly élelmiszer-higiéniai szakértő szerint az ajtóban gyakran változik a hőmérséklet a hűtő nyitogatása miatt, ami a tojás gyorsabb romlásához vezethet. A legjobb hely a középső polc valamelyike, ahol állandó a hőmérséklet és a tojás is biztonságban van.


tojás

A tojást a legjobb a saját dobozában és hűtőben tárolni. – Fotó: Shutterstock

És ne feledd: mindig használd fel a tojásokat a szavatossági idő lejárta előtt, így elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket!

Mosni, vagy nem mosni, ez itt a kérdés

De ha már azt tudjuk, hogy tároljuk, vajon mi az igazság a tojás mosásával kapcsolatban? Sokan esküsznek rá, hogy a tojás csakis hosszas, fertőtlenítővel történő mosás után kerülhet a hűtőszekrénybe. Azonban egyes vélemények szerint a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.


Mennyi tojást együnk?

De a tojással kapcsolatban nemcsak ezek a kérdések merülnek fel. Néhány évvel ezelőtt még nem voltak túlságosan engedékenyek a szakértők, amikor a tojás fogyasztása szóba került, leginkább is koleszterinszint növelő hatása miatt. Azonban számos kutatás igazolta a tojás egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait, így ma már jóval megengedőbbek a tojás fogyasztásának tekintetében.


Ez pedig nem véletlen, hiszen a tojás az egyik legtáplálóbb étel. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.


A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.

Ezért egyél tojást

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.


A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

Csak a friss tojás a jó tojás!

A legfrissebb persze akkor lesz a tojás, ha a saját tyúkunk alól vesszük ki reggel. De ha ezt nem tehetjük, akkor a hivatalos verzió szerint a tojás a tyúk általi megtojástól számított 28 napig fogyasztható. Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy a tojás valóban friss, tegyük vízbe, és ha már nem a legfrissebb, fel fog jönni annak tetejére, és úszni fog. Ennek az az oka, hogy a tojás idővel folyadékot veszít, de mivel a héj ugyanakkora marad, a kipárolgó víz helyére levegő kerül.

Habár arra még mindig nem kaptunk választ, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, úgy tűnik, a nagy tojástárolási vita eldőlt: hűtőbe velük, de csak okosan! Ha követed a szakértők tanácsait, a tojások frissek és finomak maradnak, akár rántottának, akár sütibe szánod őket. És ha legközelebb valaki a konyhapultos tárolás mellett kardoskodik, csak mutasd meg neki ezt a cikket!